Tajvan u zajedničkoj borbi protiv novih oblika transnacionalnog kriminala

Autor: Chou Yew-Woei , 03. siječanj 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Uključenje Tajvana u rad Interpola i razmjena kriminalističkih podataka u realnom vremenu pitanje je globalne sigurnosti.

Nakon izbijanja pandemije Covida-19 mnogi su izgubili posao zbog karantena i očajnički tražili financijsku potporu. Dakle, ako bi se ukazala primamljiva prilika za posao, bilo bi joj teško odoljeti.

Međutim, surova stvarnost za one koji zbog posla putuju u inozemstvo jest da riskiraju postati žrtve trgovine ljudima, novog oblika transnacionalnog kriminala diljem svijeta. Drugi primjer je također vrlo čest: “Kasno navečer, baš dok sam razmišljao o svojoj voljenoj osobi koja radi u inozemstvu, dobio sam SMS od nje. Rekla je kako je njezin posao divan i lak i nadala se da ću joj se tamo moći pridružiti. Rekla je da zajedno možemo raditi na boljoj budućnosti”. Zvuči li to poznato?

U moderno doba, s napretkom informacijske i komunikacijske tehnologije, prijevara dobiva nove dimenzije i predstavlja nesagledivu prijetnju globalnoj sigurnosti.

Kao što je rekao glavni tajnik INTERPOL-a Jürgen Stock, potreba za čvrstom međunarodnom policijskom suradnjom važnija je nego ikad kako bi se mogli nositi s novim oblicima transnacionalnog kriminala kao što su trgovina ljudima i prijevare.

Ključni podaci - zastarjeli

Dugogodišnje isključenje Tajvana iz INTERPOL-a znači da su vitalne razmjene obavještajnih podataka često zastarjele i netočne.

Bez pristupa podacima
Za borbu protiv transnacionalnog kriminala, službenici za provođenje zakona iz cijelog svijeta moraju se ujediniti i okupiti. Svijet ne bi trebao isključiti Tajvan jer to kriminalcima ide na ruku. Umjesto toga, u skladu s temeljnom svrhom INTERPOL-a, a to je osigurati i promicati najširu moguću uzajamnu pomoć između svih kriminalističkih policijskih vlasti, tajvanska policija preuzima inicijativu da sa svojim kolegama diljem svijeta surađuje u borbi protiv kriminala.

Kao 21. najveća svjetska ekonomija i 17. najveći izvoznik na svijetu, Tajvan igra ulogu ključne poveznice između sjeveroistočne i jugoistočne Azije te središta za protok ljudi, robe i kapitala. Prema ljestvici sigurnosti i kriminala za 2023. koju je izradila internetska stranica baze podataka Numbeo, od 142 zemlje, Tajvan je zauzeo treće mjesto po sigurnosti i imao je treću najnižu stopu kriminala od svih ocijenjenih zemalja – bolje od svih ostalih azijskih zemalja.

Odajući priznanje dosljednim naporima Tajvana, 14 uzastopnih godina Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a rangiralo je Tajvan kao državu ‘Tier 1’ za borbu protiv trgovine ljudima među više od 180 zemalja i regija diljem svijeta. Američka vlada također je izjavila da unatoč utjecaju pandemije, Tajvan nastavlja raditi ruku pod ruku s privatnim sektorom u borbi protiv trgovine ljudima i prevladavanju raznih izazova.

Tajvan ne spava na lovorikama. S obzirom na sve veće rizike uzrokovane novim vrstama transnacionalnog kriminala, Tajvan nastavlja nadmašivati vlastitu izvanrednu evidenciju javne sigurnosti. Sudjelujući u INTERPOL-u i radeći u suradnji s globalnim policijskim vlastima, možemo se svi zajedno boriti protiv transnacionalnog kriminala.

Iz političkih razloga, Tajvan više od 39 godina nije mogao sudjelovati u INTERPOL-u. Dok transnacionalni kriminal cvjeta u eri globalizacije, tajvanske putovnice, koje imaju bezvizni pristup u 145 zemalja i teritorija, postale su glavne mete kriminalaca. To je prijetnja koju ne treba podcijeniti.

Kapacitet Tajvana za provođenje graničnih sigurnosnih provjera i borbu protiv transnacionalnih zločina ozbiljno ometa nedostatak pristupa obavještajnim podacima o kriminalu u stvarnom vremenu koji se dijele putem INTERPOL-ova sustava I-24/7 i baze podataka o ukradenim i izgubljenim ispravama.

Dugogodišnje isključenje Tajvana iz INTERPOL-a znači da su vitalne razmjene obavještajnih podataka često zastarjele i netočne. Nemogućnost Tajvana da sudjeluje u povezanim sastancima, aktivnostima i obuci INTERPOL-a stvorila je značajan jaz u globalnoj sigurnosnoj i antiterorističkoj mreži.

Tajvanske policijske vlasti su 2022. otkrile šokantnu novu vrstu trgovine ljudima u Kambodži i Mianmaru. Zločinački sindikati koristili su se internetskim platformama za regrutiranje ljudi iz cijelog svijeta, obećavajući prilike za posao u inozemstvu.

U stvarnosti, žrtve su držane u zatočeništvu, prisiljene raditi u pozivnim centrima za prijevare i podvrgnute nehumanom postupanju elektrošokovima, premlaćivanju, drogiranju i seksualnom nasilju kako bi ih se prisililo da pomognu nezakonitim aktivnostima, uključujući pranje kripto valuta te trgovinu drogom i ljudima. Tajvan se morao osloniti na policijske snage u prijateljskim zemljama kako bi prenijeli podatke i surađivali u istragama. Do srpnja 2023. uspješno je spašeno 478 žrtava.

Politička pitanja
Kada je Kina podnijela zahtjev za pristupanje INTERPOL-u 1984., priložila je uvjete koji su bili u suprotnosti s duhom Ustava INTERPOL-a. Kina je preuzela pravo članstva i status Tajvana te je stalno citirala takozvana “politička pitanja” kako bi osigurala da INTERPOL isključi Tajvan iz suštinskog sudjelovanja u organizaciji, stvarajući propust u prevenciji kriminala i dijeljenju obavještajnih podataka. To je također otežalo napore Tajvana da se bori protiv transnacionalnog kriminala i učini svijet boljim mjestom.

Nismo voljni prihvatiti Voltaireovu tvrdnju da “povijest nije ništa više od prikaza zločina i nesreća”. Molim sve da podrže sudjelovanje Tajvana na godišnjoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a kao promatrača.

To bi tajvanskim policijskim vlastima omogućilo sudjelovanje u raznim aktivnostima, sastancima i obuci, interakciju s drugim zemljama i rješavanje nedostataka u transnacionalnoj razmjeni kriminalističkih obavještajnih podataka. Ovo nije političko pitanje. Globalna sigurnost tiče se svih nas. Neka Tajvan i INTERPOL rade zajedno.

* Autor je načelnik Uprave za kriminalistiku Republika Kina (Tajvan)

Komentirajte prvi

New Report

Close