Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

Autor: Bernard Ivezić , 04. svibanj 2020. u 10:16
Foto: Getty Images

Razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u svoje uredske prostorije nije samo manji zdravstveni rizik, kao niti promjena u mindsetu menadžera, već i – ušteda. Uredi i uredsko poslovanje nisu nimalo jeftini.

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća: Dio radnika nikad se više neće vratiti u urede! Sporedno je pri tome i učinkovito cjepivo i tretmani protiv korone, kao i vrijeme kad će se oni pojaviti.

Sporedna je i gospodarska kriza. I ne, neće dobiti otkaz. Kako će to izgledati prvi je u jadranskoj regiji do znanja dao slovenski energetski div, GEN-I, koji uspješno posluje i u Hrvatskoj.

Gostujući na virtualnom panelu “The new beginning” što ga je organizirala IT tvrtka Adacta, Andrej Šajn, član Uprave GEN-I-ja istaknuo je da je njegova kompanija već donijela odluku da se dio zaposlenika više nikada neće vratiti u svoje urede. I ne, ne planira ih otpustiti već im samo omogućiti da nastave raditi od doma.

Šajn je pri tome otvoreno priznao da do ove pandemije nije mislio da je rad na daljinu u tolikom opsegu uopće moguć. GEN-I zapošljava više od 500 zaposlenika. No, nije jedini. Slično je CNBC-u nedavno izjavio James Gorman, izvršni direktor Morgan Stanleyja, kompanije u kojoj je diljem svijeta zaposleno više od 60.000 ljudi.

Nove mogućnosti za sve

“Da ste mi prije tri mjeseca rekli da nam 90 posto zaposlenika može raditi izvan ureda i da to u volumenima koje mi imamo, ja bih vam rekao da je vjerojatnost da se to može izvesti skoro pa nula, ali dogodilo se”, priznaje šef Morgan Stanleyja.

U Hrvatskoj je jedna od prvih tvrtki koje su pokrenule rad od kuće zbog pandemije koronavirusa bio Infobip, koji broji više od tisuću zaposlenika. Ta kompanija i inače ima vrlo fleksibilne uvjete rada.

Međutim, namjerno neću o IT kompanijama, jer one su i prije bile svjesne mogućnosti tehnologije. Činjenica da velike energetske i financijske kompanije razmišljaju o novim mogućnostima jasno ukazuje da će pandemija izmijeniti tržište rada ne samo po pitanju ponude i potražnje već i kvalitativno.

Nedavno istraživanje portala MojPosao pokazalo je da je u Hrvatskoj 69 posto zaposlenika radilo od kuće. Njih četiri posto tako je radilo i prije, 9 posto to izrazito ne želi bez obzira na to što im se može ponuditi, a 18 posto zaposlenika radi poslove koji zahtijevaju da budu na terenu ili uredu.

Do sličnih brojki došao je i GEN-I. Član uprave te kompanije Andrej Šajn kaže da je interes za radom od doma kod njih, i nakon relaksacije mjera zbog pandemije korone, iskazalo 80 posto zaposlenika.

No, razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u urede nije ni samo manji zdravstveni rizik, kao ni promjena u mindsetu menadžera već i – uštede. Uredi i uredsko poslovanje nisu jeftini. Šajn je naveo da je GEN-I zahvaljujući radu od doma smanjio ugljični otisak svoje tvrtke za čak 70 posto. To znači da se manje energije troši u uredima, ali i mnogo se manje energije troši i na put na posao.

Manje kafića i restorana oko poslovnih prostora mora raditi, manje je otpada u poslovnim prostorima. Ne putuje se ni na sastanke već se oni obavljaju preko video-konferencijskih sustava.

Manje poslovnih prostora?

Sve ovo ne znači da GEN-I i Morgan Stanley neće i dalje imati zaposlenike u uredima. No, znači da svi zaposlenici kompanija više neće raditi u njihovim poslovnim prostorima. O tome koji će biti optimalni omjeri između broja zaposlenika u uredu i onih od doma, zasad se još ne raspravlja.

Za neke će tvrtke u Hrvatskoj to postati prilika da zadrže talente koji žele otići raditi u inozemstvo. Ako radite od kuće, iz perspektive poslodavca, svejedno je gdje je vaš dom.

No, ovakva promjena imat će i svoju drugu stranu. U Kini i u SAD-u su to djelomično već osjetile banke koje financiraju poduzetnike koji grade poslovne prostore, kao i ugostitelji i drugi pružatelji usluga na područjima gdje se nalaze veliki poslovni prostori.

Potražnja im je smanjena, a uvjeti koji se postavljaju pred njih poskupljuju im poslovanje. Iz perspektive države, ova će promjena pak biti izazovna zbog mogućnosti i efikasnosti nadzora rada od doma.

Mnogo je interesa u igri, i to prilično različitih pa i oprečnih tako da će ta jedna jednostavna odluka – dio radnika nikad se više neće vratiti u urede – na kraju će imati vrlo velike posljedice.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naklapanja…

New Report

Close