Vaša osobnost utječe na ishod razgovora za posao više nego mislite: Ove osobine najviše odbijaju

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2019. u 09:00
Foto: Getty Images

Sljedeći put kada odete na intervju za posao, trebate provesti vrijeme bruseći svoju osobnost – ne samo svoje vještine.

To je savjet prema novom zajedničkom izvješću američkog poslovnog savjetovanja portala TopInterview i platforme za traženje posla Resume-Library, koje je rangiralo osobnost među prva tri čimbenika koje većina poslodavaca traži u novim zaposlenicima, prenosi CNBC-ov Make It.

Uz vještine i iskustvo, osobnost se pojavila kao najvažnija u 70% procesa odlučivanja procesora, daleko ispred obrazovanja (18%) i izgleda (7%).

Povjerenje se pojavilo kao jedna od najpoželjnijih osobina osobnosti među potencijalnim kandidatima za posao, navodi se u 200 anketiranih stručnjaka za zapošljavanje i ljudske resurse. S druge strane,  arogancija se svrstala među najmanje poželjne.

Najmanje i najpoželjnije osobine ličnosti u kandidatima za posao

Najmanje poželjno:

arogancija

neiskrenost

polaganje prava na nešto

nepouzdanost

Zatvorenost, jednoumlje

 

Najpoželjnije:

samopouzdanje

autentičnost

poštenje

pouzdanost

Samodisciplina

 

Stručnjakinja za karijeru TopAnterviewa Amanda Augustine rekla je da su rezultati odražavali rastući naglasak, kako poslodavaca tako i zaposlenika – na njihovo radno okruženje.

"Današnji menadžeri zapošljavanja imaju zadatak procjenjivati ​​hoće li se kandidat uklopiti u poslovnu kulturu tvrtke, a to određivanje prvenstveno se temelji na ponašanju kandidata tijekom intervjua", navela je Augustine.

Tanka granica između “samopouzdanja” "i" arogancije "pri izradi tog prvog dojma je sve – nečija osobnost može osvojiti ili uprskati razgovor,, dodala je.

Igrajte na svoje najjače osobine

Usko tržište rada u SAD-u također je smanjilo raspoložive talente u zemlji, što znači da su poslodavci morali biti kreativni kada su tražili potencijalne kandidate, kaže Lee Biggins, osnivač i izvršni direktor u Resume-Library.

"Poslodavci imaju manje talentiranih zaposlenika za odabir nego ikada prije, a to ih ohrabruje da razmišljaju izvan okvira kada se radi o procjeni potencijala i iskustva kandidata", rekao je Biggins.

"Doista, ključni dio ovoga je razmišljanje o tome kako će se nečija osobnost dobro uklopiti u njihove timove, pa je ključno istaknuti dobre strane", istaknuo je.

Biggins je zato preporučio isticanje najboljih dijelova vaše osobnosti na sljedećem intervjuu.

Komentirajte prvi

New Report

Close