Došla do zida burze pa pokrenula portal za wellness putovanja

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2012. u 13:48
Andreja Milas (Privatni album)

U rubrici Moja ideja predstavljamo portal Relaxino kojeg je u rujnu pokrenula Andreja Milas.

Relaxino.com je specijalizirani portal za wellness putovanja i ostalu turističku ponudu, a u rujnu ga je pokrenula Andreja Milas, koja je ima više od 17 godina iskustva u području turizma. Ujedno, Milas je začetnica kataloške  ponude wellnessa u Hrvatskoj u bivšoj najvećoj turističkoj agenciji u regiji – Generalturistu.

>>> Nije mogao naći posao pa je otvorio parkiralište u svom dvorištu

" Na portalu se mogu pronaći  uvijek najnovije akcijske cijene ili specijalni popusti, blogovi ili sadržaji s aktualnim zbivanjima koji nas okružuju, o zdravom životu, sportu,  posebno wellnessu i  turizmu općenito.  Portal je namijenjen obiteljskim i poslovnim ljudima koji koriste naše usluge za vikend odmore, posjete poslovnog smisla u opuštenom sadržaju, za sve prisutniji team building, te naravno i odmore s obiteljma u cijelotjednom ili vikend aranžmanu u svoje slobodno vrijeme. Jedna od najvećih prednosti našeg portala je što čitatelj – budući klijent može na njemu odmah poslati upit i rezervirati termin direktno u hotel. Zatim još jedna velika pogodnost, gost plaća uslugu nakon što je završio boravak, na licu mjesta, u hotelu", ističe Milas koja kaže i kako se ponuda portala može pratiti na Facebooku i Twitteru.

Vlasnica Relaxina nam govori i što joj je predstavljalo najveće prepreke pri pokretanju biznisa. "Izgubljen dugogodišnji posao koji sam uhodala i postavila na noge. Nemogućnost nalaženja novog zbog jednostavno – nepostojećeg novog poslovnog tržišta.  To je sve uzrokovalo  pomanjkanje  sigurnosti u samu sebe.  Naravno, neprimanje plaće dugo vrijeme je stvar koja potpuno uzdrma stabilne financijske obiteljske temelje.  Sve me to dovelo do zida burze i jedne u nizu u stagnirajućoj masi  sa znanjem i diplomom. Konačno je došlo do preokreta u meni samoj, kada su me toliko razočarali i naljutili mnogi turistički poslodavci koji su me redom odbijali za posao, neprepoznajući  radnika koji donosi gotov posao u tvrtku, te nuđenjem minimalca iskorištavajući trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji. Odluka je pala, kad vi nećete onda ću ja sama raditi!", ističe  Milas.

Kaže i kako joj je burza pomogla sa isplatom unaprijed cjelogodišnjih primanja za nezaposlene koji samostalno otvaraju obrt i pokreću posao. Nakon odluke o osamostaljivanju odmah se našla u problemu odabira programera  u šumi ponude izrade internetskih  stranica. "Trebala sam nekoga tko može razumjeti tematiku i prohtjeve koje prate ovaj posao. Nastavak problema je bila poznata  priča. Kako financijski preživjeti dugo vrijeme izrade portala i stvaranje  njegovog sadržaja, on line puštanje te njegov početni prazan hod. To su bile najveće prepreke do relizacije", ističe Milas.

Zanimalo nas je i koje su bile pozitivne i negativne strane pokretanja biznisa u vrijeme krize. "Naravno da svaka kriza nosi šansu, a  biznis  literatura kao i svako poslovno savjetovanje kaže da  šansu treba prepoznati!  Zatim treba imati dovoljno sredstava ako samostalno krećete u neizvjesnost, te naravno osim vizije i znanje, upornost kao vrlinu", ističe vlasnica portala.

Najvećim uspjehom Milas smatra potporu svojih mnogih bivših partnera, koji su je, kako kaže, prepoznali  kao bivšeg poslovnog suradnika, a budućeg pouzdanog partnera u počecima  portala. Ističe kako je to zaista velika satisfakcija za minuli rad,  te velika i najbolja podrška za pokretanje samostalnog posla. 

Na pitanje koja joj je ciljana publika, Milas odgovara: "Ciljana publika su osim zemalja  sa sličnim govornim područjem, naše  susjedne bogatije zemlje sa puno snažnijim i većim tržištem. Uskoro će biti postavljena cjelokupna ponuda na talijanskom i njemačkom jeziku. Jer bez obzira na poznavanje engleskog jezika  putujuće klijantele, postavljanje ostalih  jezika će sigurno pridonijeti čitanosti. Ipak se radi  o tržištu sa populacijom od oko 300 milijuna čitatelja, odnosno potencijalnih krajnjih korisnika naših usluga.  Također želja za određenom grupacijom korisnika ne postoji. Sam izbor je napravljen tako  da uvijek postoje ponude koje zadovoljavaju večinu u želji  za odmorom, gotovo svih platežnih slojeva".

Milas govori i koju zemlju smatra idealnom za pokretanjem biznisa. "Iako sam velika putnica u duši i srcu te vidjela svijeta, zadovoljna sam svojim životom i najviše volim svoju zemlju. Da nam je tržište više nego malo, svjesni smo svi.  Zato moj portal ima više jezičnost, dostupnost i čitanost u čitavom svijetu, Najveća je u jugoistočnoj Europi koja nam je i target  tržište.  Za sada pokrivamo u ponudi Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku, uvijek sa tendencijom  proširenja istog.  U skoroj budućnosti su realna očekivanja da  prezentiramo  i ostale  susjedne zemlje sa turističkom, ali i sličnom  ponudom u skoroj budućnosti. Nadam se da će moja zemlja postati  ta, koja je idealna  za posao", kaže Milas.    

Govoreći o idealnom zaposleniku, Milas kaže kako bi njen idealan kolega, zaposlenik, morao  govoriti minimalno dva jezika. Morao bi imati iskustva sa radom u turizmu, poznavati  jako dobro rad na kompjuteru, kreirati i raditi u Photoshopu, znati se izražavati u pismenom obliku,  inovativan u kreiranju novih sadržaja i zanimljivosti i biti odgovoran prema poslu koji radi.

Pitali smo Andreju Milas i traži li možda zaposlenike. "U samom stvaranju sadržaja portala trenutno radim sama. Čemu najviše mogu zahvaliti dobro višemjesečno pripremanom poslu. Međutim, kako portal pokazuje smjernice koje su trenutno u pregovorima ka  ponudi još više zemalja , sigurna sam da ću trebati suradnika. To je zaista preopširan segment posla za jednu osobu", kaže vlasnica Relaxina.

Tri brza pitanja:

Imate li kakvih recepata za ostale koji pokušavaju pokrenuti biznis?

Kada bi postojao prokušani recept  za ostvarenje samostalnog dobitnog poduzetničkog sna, život bi bio suviše jednostavan.  Čitala sam već objavljene članke na Poslovnom,  o start-up poslovima i primjetila  da su to sve osobe sa  poznavanjem  temeljnog principa rada svog posla. U praksi zna biti često obrnuto proporcionalno. Investitor započinje  biznis  sa debelom financijskom zaleđinom, koristi samo ideju kao vodilju, ali nije radio nikada takav posao. Vlasnik  bi sam trebao biti neprikosnoven u  odnosu na radnike, u upućenost funkcioniranja tvrtke. Kad bi se svatko držao  samo onoga što najbolje zna, bila bi mnogima veća šansa za uspjeh.

Da danas počinjem startup sigurno ne bih…

Moj startup bez obira na početan uspjeh u prva dva mjeseca, još uvijek traje. Možda bi programere birala još pomnije?

Najbolji poslovni savjet koji sam ikada dobila…

Nikada se ne zadovoljiti s postignutim! Težiti uvijek  za  većim standardima jer je tržišna utakmica nesmiljena. Za tren vas netko novi može dostići zbog  osobne poslovne letargije i  zadovoljstva zbog  dosad učinjenog. Ništa nije vječno, zato rad, rad  i samo rad!       
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close