4 najčešće pogrešake koje ljudi rade kada pregovaraju o plaći

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2016. u 12:11
Foto: Shutterstock

Ukoliko poslodavac želi baš da baš vi budete dio njihove kompanije, a iznimno ste motivirani da tamo radite, pregovori oko visine plaće mogu biti “win-win” situacija za obje stane.

Prilikom razgovora s potencijalnim poslodavcem i pregovora oko različitih uvjeta koje želimo razjasniti prije nego potpišemo ugovor za novo radno mjesto, često se zanemaruju pregovori oko visine plaće. Ukoliko poslodavac želi baš da baš vi budete dio njihove kompanije, a iznimno ste motivirani da tamo radite, pregovori oko visine plaće mogu biti "win-win" situacija za obje stane.

Ovo su 4 najčešće pogreške koje treba izbjeći prilikom pregovora o visini plaće.

1. Mala lista zahtjeva

Nije uvijek stvar u novcu. Potrebno je definirati i dane koji ulaze u godišnji odmor, plaća li firma svojim zaposlenicima medicinski pregled, bonuse na plaću ili uvijete za eventualno unaprjeđenje. 

2. Snaga volje

Probajte dogovoriti sastanak u popodnevnim satima odnosno nakon radnog vremena jer je tada čovjekova volja već na zalihama i osoba je podložnija uvjeravanju. Drugim riječima, lakše ćete natjerati vodu na svoj mlin.

3. Praviti se pametan

Osoba koja dođe na razgovor sa stavom kako je najpametnija, pametnija i upućenija čak i od svoga sugovornika koji poznaje kompaniju uzduž i poprijeko, u pravilu neće dobro proći.

4. Ne recite DA, prebrzo

Ako je to ikako moguće radije recite: "Razmislit ću" nego da odmah ispalite "DA". Procijenite situaciju i ako je ona za vas povoljna, te riječi bi vas mogle staviti u još bolju pregovaračku poziciju.

 

Kako uspješno motivirati svoje zaposlenike? Pročitaj više OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close