Zbog stihijske apartmanizacije čak 1000 u dalmatinskom gradu zjapi prazno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2023. u 07:39
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Komunalna infrastruktura je uvelike prenapregnuta, što ne ostavljaju sumnju u potrebu hitne reakcije, a građani su u diskusijama izrazili posebnu zabrinutost mogućnošću novog vala apartmanizacije.

Na tribini o turističkim kapacitetima Makarske upozoreno je da zbog stihijske apartmanizacije u tom gradu postoji čak 1000 stanova u kojima nitko ne boravi, te je zatraženo da se prestane s masovnim turizmom jer dovodi u pitanje opstojnost postojeće infrastrukture.

Na tribini je predstavljena studija turističkog nosivog kapaciteta Makarske, koju je izradio Institut za turizam, a makarski gradonačelnik Zoran Paunović (SDP) istaknuo je kako je taj dokument ključni alat za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje.

“Na terenu je i ranije bilo vidljivo gotovo sve što smo doznali studijom, ali sada se na znanstvenoj osnovi, jednostavnim brojkama građanima demonstrira zašto su promjene i zaokret prema održivom turizmu neophodni”, poručio je Paunović.

Zbog desetljeća stihijskog upravljanja turizmom, moguća je izgradnja dodatnih 10.000 novih stambenih jedinica po postojećem prostornom planu iz 2020. godine, iako za vrijeme špice sezone već sada u gradu živi prosječno više od dva gosta po stanovniku.

Komunalna infrastruktura je uvelike prenapregnuta, što ne ostavljaju sumnju u potrebu hitne reakcije, a građani su u diskusijama izrazili posebnu zabrinutost mogućnošću novog vala apartmanizacije.

Gradskoj upravi dali su punu podršku u zaustavljanju višestambene izgradnje kroz izmjene prostornog plana. Negodovalo se i zbog velikog broja stanova koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju te činjenice da na području Makarske postoji čak 1000 stanova u kojima, po podacima o potrošnji vode, do sada nitko nije boravio.

Paunović je izrazio žaljenje što takva stručna istraživanja nisu napravljena proteklih godina jer se sada ne bi nalazili u takvoj situaciji i poručio da očekuje suradnju svih aktera na nacionalnoj i lokalnoj razini u borbi za održivu budućnost makarskog turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close