Završava natječaj za istraživanje nafte i plina na Jadranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2014. u 10:33
Fotolia

Na otvaranju javnog nadmetanja u travnju bilo je predstavnika 40-ak energetskih tvrtki

U ponedjeljak, 3. studenoga u 14 sati zatvara se javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja, koje je otvoreno 2. travnja ove godine. Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21. Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana spominje kao projekt koji bi Hrvatsku trebao učiniti energetskim čvorištem europskog jugoistoka i značajnom točkom u oblikovanju ukupne europske energetske sigurnosti, uz Jonsko-jadranski plinovod (IAP) i LNG terminal.

Ministarstvo gospodarstva u čijem je djelokrugu natječaj, srednjoročno očekuje i koristi za hrvatsko gospodarstvo i stanovništvo u obliku povoljnih cijena, prije svega plina, što bi Hrvatsku trebalo učiniti atraktivnim za industrijska ulaganja. Po zatvaranju natječaja vidjet će se kakav je interes energetskih kompanija za istraživanje u Jadranu, a povod za optimizam može biti i prisustvo predstavnika 40-ak energetskih tvrtki na konferencijskom otvaranju natječaja početkom travnja. Među tvrtkama čiji su predstavnici tada viđeni su i Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon, i dr.

U nekoliko navrata tijekom trajanja javnog nadmetanja, u Ministarstvu gospodarstva isticali su dobar interes energetskih kompanija za podatke iz data rooma u Agenciji za ugljikovodike, gdje su mogle vidjeti geološke podatke za hrvatski dio Jadrana. Prema neslužbenim informacijama, te je podatke pregledalo više od 40 kompanija. Riječ je o dvije skupine podataka – onima koje je prikupila norveška tvrtka Spectrum te onima koje je ranije prikupila Ina. Obje skupine podataka služe zainteresiranim ulagačima za procjenu potencijala nalazišta nafte i plina.

Očekuje se da bi istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina u Jadranu, ovisno o polju, trebala trajati dvije do pet godina. Samo u tom razdoblju, ako se potpišu ugovori s investitorima, mogu se očekivati investicije u plaftorme i drugu opremu koje bi, procjenjuje se, mogle biti mjerene stotinama milijuna dolara od kojih bi koristi trebala imati domaća industrija. Financijski model za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj, obuhvaća fiksnu novčanu naknadu državi i podjelu proizvedenih količina plina i nafte. Natječaj provodi i ponude ocjenjuje Stručno povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Kvaliteta ponuda bit će procjenjivana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, broju predloženih rudarskih radova bušenja i istražnih bušotina te o drugim istraživanjima, kao i naknadi za potpis ugovora. Pri tome najveći postotak u ukupnoj ocjeni od 70 posto nosi dio ponude koji se odnosi na inicijalno istražno razdoblje od tri godine u kojem se pak najviše vrednuje broj bušotina. Podaci iz ponude za drugo inicijalno istražno razdoblje od dvije godine nose 20 postotni udio u procjeni ponude, gdje je opet najvažniji broj bušotina, dok naknada za potpis ugovora sudjeluje u procjeni s 10 posto.

Očekuje da će povjerenstvo svoj dio posla obaviti za dva mjeseca. Uslijedili bi potom pregovori oko ugovora i product share agreementa, tako da bi prvi ugovori, prema ranijim najavama, mogli biti potpisani u proljeće 2015. godine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

koliko moraš biti tup da ugroziš jedinu prosperitetnu granu u hvatskoj,turizam koja godišenje donese 10 miljardi eura i ideš za neki kikiriki prodavati polja za istraživanje bez dokazanih ogromnih zaliha nafte.

zamislte da se dogodi jedna katastrofa kao zadnji put u meksičkom zaljevu i da onečisti recimo brač,hvar,korčulu?

tko će biti odgovoran?

plus ideš u projekt plomin 2 ,30 km zračne linije od najače turistočke rivijere,istarske od pule-umaga,koja je nedavno proglašena 6-ta najturističkija regija u europi.
umjesto da izgasiš ploimn i gradiš u zabiti like ili slavonije takva postrojenja,ti ideš sa najprljavijom metodom-ugljenom kako bi lobiji zarađivali milijarde na tome.
i to od ministra koji kao spašava inu i industrijsku proizvodnju,a njegovi ljudi uništili petrokemiju i nisu spasili dioki.

Drago mi je da HNS-ov kadar dobio posao u Agenciji.

Ako i ovaj natječaj propadne (do danas nije dosla niti jedna obvezujuća ponuda…rok je 14.00 ponedjeljak ujutro) onda stvarno neka slučajni premijer objasni kako to da nitko ne želi ulagati u HR? Da li je to slučajno?
A ako mu je to bio plan, kako me uvjeravaju neki moji prijatelji, ond amu moram čestitati na dobro obavljenom poslu.
Velika britanija mu to nikada neće zaboraviti.

New Report

Close