“Zatvaranjem žičare za Srđ svi gube, a duplo skuplja naknada je neosnovana”

Autor: Marija Crnjak , 21. ožujak 2019. u 12:55
Anto Rusković, direktor Excelsa nekretnina/ Grgo Jelavić/PIXSELL

Grad Dubrovnik od Excelsa nekretnina za korištenje žičare bez ugovora o koncesiji traži 30 milijuna kuna i 30% prihoda ubuduće.

Višegodišnje natezanje oko koncesije nad Žičarom Srđ eskaliralo je tako što je Grad Dubrovnik podnio tužbu protiv tvrtke Excelsa nekretnine u vlasništvu obitelji Lukšić, s optužbom za nezakonito stjecanje novčanih sredstava.  Iznos koji Grad traži za korištenje žičare bez ugovora o koncesiji je 30 milijuna kuna, kako je prošlog tjedna objavio gradonačelnik Mato Franković.

On je pritom pojasnio kako je DORH tvrtki dao rok do kraja ovoga mjeseca da se usklade sa zakonom Republike Hrvatske, plate koncesijsku naknadu Gradu i državi, a do 1. travnja su dužni potpisati i koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom. 

Ukoliko se to ne dogodi zatvorit će se rad žičare jer ona radi protuzakonito, kazao je gradonačelnik Franković, dodavši kako je novo vještačenje pokazalo da  je koncesijska naknada od 15 posto preniska, te smatra da ona treba iznositi 30 posto. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit će se poništenje starog prijedloga i predložiti novi.  Direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković u razgovoru za Poslovni dnevnik pojašnjava zašto još nije potpisan ugovor o koncesiji, te zbog čega neće pristati na još veći iznos naknade od prethodno predložene.

Priznajete li dug od 30 milijuna kuna koliko vam na teret stavlja Grad Dubrovnik? Smatrate li tužbu Grada opravdanom?
Grad Dubrovnik je protiv Excelsa nekretnina podnio tužbu na iznos od 20,1 milijun kuna, a Excelsa nekretnine će platiti onoliko koliko bude utvrđeno pravomoćnom sudskom presudom.  S obzirom na to da takve presude još uvijek nema, a kako bi se osiguralo da će Grad moći naplatiti bude li pravomoćna sudska presuda u njegovu korist, u znak dobre volje ponudili smo Gradu odgovarajuća sredstva osiguranja njegovih eventualno priznatih potraživanja. Treba naglasiti da je do duga, ukoliko on uopće postoji, došlo zato što nam Grad do dan danas nije ponudio sklapanje koncesijskog ugovora.

Zašto još nije potpisan ugovor o koncesiji između Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika?
Excelsa nekretnine su zahtjev za dobivanje koncesije, s koncesijskim uvjetima usuglašenim s Gradom, podnijele još u kolovozu 2015. godine, dok Grad nije donio odluku o koncesiji po usuglašenim uvjetima do travnja 2018. godine. U međuvremenu je Grad donio pa opozvao nekoliko odluka u vezi koncesije, a ovu posljednju iz travnja 2018. godine još uvijek nije proveo u djelo. Potrebno je pojasniti da smo koncesiju tražili od 2010. godine, ali smo morali čekati primjenjivu legislativu od strane države. Zakon kojim je davanje koncesija za žičare povjereno lokalnoj samopuravi donesen je 2014. godine i tada smo započeli pregovore s Gradom, konačno se dogovorivši oko uvjeta koncesije u srpnju 2015. godine. Od tada je proces samo postajao složeniji i doveo nas do situacije u kojoj smo danas. Da je koncesijski ugovor potpisan 2015. godine kako je i bilo dogovoreno, Grad bi cijelo vrijeme naplaćivao koncesijsku naknadu i nikakvog spora danas ne bi bilo.

Može li se očekivati zatvaranje žičare?
U potencijalnoj situaciji zatvaranja žičare, sve strane će pretrpjeti značajne gubitke, posebice Excelsa nekretnine i njezini partneri, s obzirom na to da rad žičare osigurava radna mjesta za značajan broj radnika.  Nadalje, dođe li do zatvaranja žičare, državni proračun će izgubiti dio poreznih prihoda, a Grad Dubrovnik neće steći prihode od koncesije. Važno je napomenuti kako su od početka rada žičare Excelsa nekretnine doprinijele s više od 122 milijuna kuna poreza i doprinosa u državni proračun, pretežito s osnove poslovanja žičare.  Smatramo kako scenarij potencijalnog zatvaranja žičare treba izbjeći, ali mi nismo u poziciji da donesemo takvu odluku. Ne samo da smo razočarani načinom na koji su postupali organi vlasti, već smo i frustrirani time što smo, bezuspješno, više puta pokušali riješiti taj problem razumnim i racionalnim pristupom. Nažalost, ovaj negativan stav prema investitorima neće doprinijeti poboljšavasnju investicijske klimu u Hrvatskoj.

Imate li dozvolu Ministarstva prometa za rad žičare i na temelju čega se ona dodjeljuje?
Excelsa nekretnine su od Ministarstva prometa dobile odobrenje za prijevoz putnika žičarom prije nego li je žičara uopće započela s radom 2010. godine. Tada je dobiveno takvo odobrenje umjesto koncesije zbog dugotrajnosti postupka izdavanja koncesije, kako piše u samom tom odobrenju.  Da Excelsa nekretnine nisu dobile izričito odobrenje da obavljaju djelatnosti prijevoza putnika žičarom mi to ne bismo niti započeli činiti.

Koji prihod je ostvaren u 2018. od rada žičare? 
U ovom trenutku ne možemo odgovoriti na vaš upit o prihodima žičare u 2018. godini budući da je odredbama Zakona o tržištu kapitala propisano na koji način i u kojem kontekstu društva čijim se dionicama trguje na Uređenom tržištu Zagrebačke burze (što je slučaj  s dionicama Excelsa nekretnina) mogu objaviti cjenovno osjetljive informacije.  Tijekom travnja 2019. godine objavit ćemo konačna godišnja izvješća za 2018. godinu uključujući i revizorsko izvješće te će tada sve informacije biti javno dostupne.

Gradonačelnik je najavio da će tražiti 30 posto prihoda u ugovoru o koncesiji koji bi trebao biti potpisan do 1. travnja. Jeste li spremni pristati na to? 
Još uvijek nismo dobili na uvid i nemamo pristup novom vještačenju koje spominje gradonačelnik ukazujući na potrebu za povećanjem naknade na 30 posto pa je zato niti ne možemo komentirati.  Na temelju prethodnih vještačenja vidimo da je ovakva naknada, dvostruko veća od prethodno dogovorene, neosnovana. Gradsko vijeće već je odobrilo koncesijsku naknadu u travnju prošle godine.  Smatramo kako bi Grad trebao poslati Ugovor po prethodno dogovorenijm uvjetima i okončati cijelu ovu situaciju koja traje već predugo.

Komentari (3)
Pogledajte sve

30% čistog harača nizašto, samo da bi uopće poslovali. To je precizna slika o viziji privatnog sektora u očima HDZ-marksista: oguliti do kože. Tko je lakom za novcem, neka ide u Partiju, a tko hoće raditi, neka ide u Irsku, komunisti su tu da se obračunaju sa svakim tko vjeruje da se poštenim i napornim radom može nešto zaraditi.

da li je moguće zatvaranje žičare u sezoni?

a .ebate, ovaj nije još ni svoje izvješće pročitao, a javno je dostupno na ZSE, kako je pažljiv i poštiva pravila TK, malo se pravi .utav, nije godišnje, ali neće se sigurno puno mijenjati
http://zse.hr/userdocsimages/financ/ATLN-fin2018-4Q-NotREV-N-HR.xls

New Report

Close