Organizacija posla od kuće
Terapija tonom

Zapjevajte doma, šef vas ne vidi i ne čuje, uz glazbu možete ispasti djelotvorniji

Poslodavci i zaposlenici mogu kombinirati vježbe, te ih raditi prije ili poslije posla kod kuće, ili za vrijeme pauze.

Lucija Špiljak
24. travanj 2020. u 13:25
Andrea Prenka u rodnoj je Puli pokrenula obrt artON

Glazba može vrlo snažno utjecati na naše osjećaje, raspoloženje i ponašanje pa tako i na poslu, a oduvijek je igrala važnu ulogu u ljudskom radu i koristi se na rojne načine, primjerice, za koordinaciju pokreta, otjerivanje dosade, razvijanje timskog duha i za brže obavljanje poslova.

Ističe to Andrea Prenka, glazbena terapeutkinja i pedagoginja koja je lani u rodnoj Puli otvorila obrt artON čija je glavna aktivnost implementacija glazbene terapije kao adekvatne i priznate profesionalne prakse u društvo. Nudi usluge individualne i grupne glazbene terapije uglavnom za djecu i odrasle s poteškoćama, te igraonicu s elementima glazbene terapije. Otkrila nam je koje su prednosti glazbene terapije tijekom organizacije rada od kuće, ali i prijedloge kako kombinirati glazbene vježbe.

“Moć glazbe vidljiva je i kod mentalnog, ali i fizičkog zdravlja pojedinca. Glazba utječe na rad srca, puls i krvni tlak – s obzirom na ritam glazbe, tijelo se prilagodi i tako ubrza ili uspori. Utječe i na mišiće, ublažava im napetost, poboljšava koordinaciju i motoriku, regulira razine hormona stresa i pospješuje imunološko funkcioniranje. Poboljšava učenje, pamćenje, utječe na temperaturu tijela i na disanje.

Sam ili s ukućanima

Danas nije toliko učestalo i uobičajeno da pojedinac pjeva na radnom mjestu, no dok radi od kuće može isprobati te dobrobiti, pogotovo dok ga nitko ne čuje. U privatnim uredima, ali i javnim ustanovama, restoranima, kafićima, sluša se snimljena glazba, na CD-u ili radiju. Tako komercijalna ili industrijska glazba dopire do pojedinca. Svakako je dobro poslušati glazbu, ovisno o raspoloženju i trenutku, zapjevati, zaplesati, sam ili s ukućanima, u svakoj dobi. Rezultati su instantni”, ističe Prenka navodeći da je jedan od najvećih dobavljača snimljene glazbe za slušanje na javnim mjestima Muzak.

“Oni su 90-ih godina, prema vlastitim procjenama, opsluživali 80 milijuna ljudi. Proveli su istraživanje, te je dokazano da radnici bolje rade, da su im ponašanje, stavovi i komunikacija bolji, efikasnost i koncentracija povećane, a greške smanjene kadaslušaju glazbu na poslu. No, bitno je rade li radnici jednostavan ili mentalno zahtjevniji posao.

Dr. Adrian Furnham, profesor psihologije na Sveučilištu u Londonu smatra da nije moguće usredotočiti se na posao i slušati omiljenu pjesmu, no i da ako radite jednostavan posao, s lakoćom ćete ga obaviti i uz pjesmu, ali ako je riječ o zahtjevnijem u koji se morate i mentalno uključiti, glazba će vas više ometati”, napominje glazbena terapeutkinja.

Klijent u glazbenoj terapiji koristi glazbene instrumente bez prethodnog glazbenog znanja i iskustva, kako se u tom trenutku osjeća ili kako mu dođe da odsvira – rukom, nogom, s palicom, bez palice, s laktom, itd. Neke od tehnika glazbene terapije su, navodi Prenka, klinička improvizacija, skupno sviranje, songwriting, analiza teksta pjesme, vođena imaginacija, pjevanje…

Evo primjera za svakoga

“Dobrobiti glazbene terapije su poboljšanje socijalnih vještina, izražavanje emocija, jačanje samopouzdanja, poboljšanje motoričkih vještina, jačanje mehanizama suočavanja s gubitkom, poboljšanje pažnje. Posebno su zanimljivi i socijalno-emocionalni ciljevi kao npr. poboljšanje odnosa sa sobom, poboljšanje samosvijesti, odnosa s okolinom i uključivanje u skupinu”, objašnjava.

Poslodavci i zaposlenici mogu kombinirati vježbe, te ih raditi prije ili poslije posla, ili za vrijeme pauze, a Andrea Prenka navodi i nekoliko primjera za sve: “Glazba i crtež – dok svira glazba po vašem izboru, pratite olovkom/bojicama/pastelama/kistom ritam, tempo i dinamiku (glasnoću) skladbe. Pustite ruku da se giba po papiru uz pjesmu. Uzmite si vremena koliko želite ili imate na raspolaganju, na pauzi, prije ili nakon posla.

Zatim glazba i prazna glava – izaberite jednu instrumentalnu skladbu, u miru sjednite, zatvorite oči i samo se fokusirate na skladbu i njene zvukove. Sve ostalo izbacite iz glave. Primjećujte što vam godi, što ne, što ispunjava, što ne. Ova vježba može se izvoditi i bez glazbe, sa zvukovima iz okoline koji dopiru do vas u stanu/kući/prirodi. Zaključno glazbena improvizacija. Svi ukućani, sudionici vježbe neka sjednu u krug s instrumentima, koji mogu biti što god nađete – lonci, kuhače, razne plastike, homemade šuškalice…

Zanimljive mogu biti i solo dionice svakog sudionika. Svirajte zajedno, budite kreativni, a zvukovi, sviranje i improvizacija povezat će vas sa svim sudionicima. Možete pustiti i glas, kakav god on bio, u kojem god smjeru išao.”

Potpora optimalnosti

U Hrvatskoj, upozorava Prenka,još treba raditi na informiranju javnosti o glazbenoj terapiji, jer ne znaju što je to zapravo. Svjetska glazbenoterapeutska federacija definira glazbenu terapiju kao profesionalnu upotrebu glazbe i njenih elemenata kao intervencije u medicinskom, obrazovnom i svakodnevnom okruženju, u radu s pojedincima, skupinama, obiteljima ili zajednicama koje nastoje ostvariti optimalnu kvalitetu života i poboljšati fizičko, socijalno, emotivno, spoznajno i duhovno zdravlje.

New Report

Close