Zagrepčane očekuje poskupljenje odvoza otpada: ‘Problemi vode u kolaps sustava i pražnjenje novčanika građana’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2022. u 12:53
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Klasić dodaje da je za uspješnog gospodarenje otpadom potrebno postrojenje za pretvaranje otpada u ekološku električnu energiju te plan za zatvaranje Jakuševca.

Grad Zagreb još uvijek čeka nove drobilice za glomazni otpad, a problemi s njegovim zbrinjavanjem poskupjet će cijenu odvoza otpada, ustvrdio je u ponedjeljak zagrebački HSLS.

Predsjednik gradskog ogranka HSLS-a Darko Klasić izjavio je na konferenciji za novinare da su problemi s odvozom glomaznog otpada u Zagrebu samo početak puno većih problema, o čemu svjedoči i činjenica da nove drobilice još nisu u pogonu.

”Nešto ozbiljno nije u redu s otpadom, i bez Bandića svjedočimo kolapsu strategije upravljanja otpadom u Zagrebu. Trenutni problemi s odvozom glomaznog otpada vode u kolaps sustava i novo pražnjenje novčanika građana”, rekao je.

Problemi s glomaznim otpadom počeli su prošlog ljeta, kada je poništen natječaj za njegovo zbrinjavanje, a gradska vlast najavila je da će se glomazni otpad odlagati u Sesvetskom Kraljevcu, u skladištima tvrtke Unija Nove. Svoju su odluku obrazložili vraćanjem komunalnih poslova u ruke gradskih poduzeća, za što je potrebno određeno vrijeme.

S obzirom da se na kraju sav skladišteni otpad vratio na Jakuševec, HSLS se pita zašto je uopće unajmljen prostor u Sesvetskom Kraljevcu.

Klasić dodaje da je za uspješnog gospodarenje otpadom potrebno postrojenje za pretvaranje otpada u ekološku električnu energiju te plan za zatvaranje Jakuševca.

HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić upozorio je da građani plaćaju Čistoći veće račune nego što bi trebali.

”Građani koji koriste posude volumena 80 litara dobivaju račune kao da koriste posude volumena 120 litara. Voditelj podružnice Čistoće mi je odgovorio da se radi o anomaliji koja će biti otklonjena uvođenjem vrećica”, kaže Jelić.

Od 1.srpnja računi za odvoz otpada više neće ovisiti o volumenu spremnika, već o broju kupljenih vrećica. Prema novom modelu, građani će morati kupovati posebne vrećice za nerazvrstani otpad po cijeni od 2, 4 ili 8 kuna, ovisno o veličini.

Komentirajte prvi

New Report

Close