Biste li prijavili susjeda koji ne odlaže otpad u odgovarajućoj vrećici?

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2022. u 09:09
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kontrolu bi trebali vršiti zaposlenici Čistoće, komunalni redari, postojeće i novopostavljene kamere, te sami građani.

Za točno mjesec dana počinje novi model prikupljanja i naplate odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Miješani komunalni otpad moći će se odlagati u samo za to namijenjene vrećice. Najavljene su kontrole, a za one koji ne budu poštovali pravila – spremaju se kazne, javlja HRT.

Stanovnici Zagreba će za dva tjedna u 500-ak trgovina moći kupiti pakete od 10 vrećica. Paket vrećica od 10 litara stajat će 20 kuna, od 20 litara 40, a od 40 litara 80 kuna.

“Građani će dio usluge odvoženja otpada plaćati preko računa Holdinga, ali tamo će biti fiksni dio, a varijabilni kada će kupovati vrećice, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Za one koji otpad budu odlagali u nekim drugim vrećicama, predviđene su kazne od 500 kuna za kućanstva i od tisuću za sve ostale.

“Kažnjavat ćemo kada to bude potrebno, utvrđivat ćemo osobnu odgovornost. Jasno nam je da kolektiv ne treba trpjeti zbog jednog stanara osim ako se ne radi o kolektivu koji se ne pridržava pravila, rekao je Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća.

Kontrolu bi trebali vršiti zaposlenici Čistoće, komunalni redari, postojeće i novopostavljene kamere, te sami građani. Stoga smo ih – bi li prijavili susjeda ako vide da otpad ne odlaže u odgovarajućoj vrećici?

“Ne znam. Možda bi. Zato jer smatram da bi trebalo odvajat otpad i da je to ok”, kaže Edi.

“Ne bih  ga prijavila jer smatram da trebamo dobrosusjedske odnose. Možda bih ga upozorila”, kaže Dragica.

“Gotovo sam sigurna da ne bi. Svatko treba imati svoju svijest o tako nečemu, nisam ja tu da ga učim”, poručuje Ana.

Ugradnja podzemnih spremnika u gradskoj jezgri za stanare će biti besplatna, no još nije započela. Kako je gradska uprava predvidjela da postavljanje oko 5 tisuća “boksova” za spremnike ispred zgrada financiraju stanari iz pričuve, uz trošak od 20-ak tisuća kuna, početak provedbe novog modela od 1. listopada zvuči – jako optimistično.

Komentirajte prvi

New Report

Close