Zabrana pušenja na ulici i prodaje alkohola na crpkama?

Autor: Poslovni.hr , 31. prosinac 2018. u 12:47
Foto: Marko Lukunic/VLM/PIXSELL

Potpuna zabrana pušenja na otvorenom u naseljenim mjestima, zabrana prodaje alkohola na benzinskim stanicama, zabrana prodaje alkohola u trgovinama nakon 22 sata – samo je dio prijedloga koji je Klub zastupnika Mosta uputio kao prijedlog izmjene zakona koji se nalazi u e-savjetovanju.

Ivan Bekavac, bivši zamjenik ministra zdravstva iz Oreškovićeve vlade i voditelj Mostova savjeta za zdravstvo, kaže kako mu je jasno da će biti protivnika te da na takvom prijedlogu sigurno nema skupljanja političkih poena.

U prijedlogu, koji će sljedećih 30 dana biti na e-savjetovanju, u odnosu na postojeće zakone, što se tiče korištenja duhana, novost je definitivno zabrana pušenja na otvorenom.

– Pušenje u naseljenim mjestima bilo bi dozvoljeno isključivo u za to predviđenim kapsulama – kaže Bekavac za Jutarnji list.

Bilo kakvo reklamiranje alkohola bilo bi zabranjeno, a u to spadaju i vino i pivo, često spominjani u kontekstu prehrambenih proizvoda.

Reklamirati bi se mogli na vlastitim mrežnim stranicama, ali uz napomene o štetnosti. Također, potpuno bi se zabranila prodaja alkohola na benzinskim pumpama.

Ivan Ćelić (HDZ), potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, govori da prijedlog nije vidio, ali s obzirom na to da se profesionalno bavi ovisnostima, uvijek je za diskusiju koja će dovesti do smanjenja broja ovisnika.

– Bila bi sreća kada bi se u Hrvatskoj manje pilo i pušilo jer bi bilo mnogo više zdravih te manje bolesnih ljudi. Kad je riječ o oblicima koji mogu biti provedeni ili ne, to zahtijeva širu raspravu, analizu, mogućnost dokazanosti rezultata – kako bi se vidjelo što je želja, a što je mogućnost – govori ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close