Za Hotele Maestral sedam pisama namjere; početna cijena 168,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. prosinac 2014. u 16:05
Mladen Pejnovic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Prihvaćeno je izvješće o provedenom javnom pozivu.

Za kupnju 68,25 posto dionica koje država prodaje u dubrovačkoj tvrtki Hoteli Maestral pristiglo je sedam pisama namjere, a početna cijena za kupnju tog većinskog udjela u dubrovačkoj tvrtki je 168,3 milijuna kuna, objavljeno je u srijedu putem Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

DUUDI je, naime, objavio da je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica Hotela Maestral.

Prihvaćeno je izvješće o provedenom javnom pozivu za iskazivanje interesa za kupnju 352.011 dionica društva, a utvrđeno je kako je na temelju javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju u roku pristiglo 7 pisama namjere za kupnju, navode iz DUUDI-ja u priopćenju objavljenom na svojim internet stranicama.

Prema odluci Upravnog vijeća CERP-a, koja je dostupna putem DUUDI-ja i koja je datirana sa 16. prosinca, početna cijena za kupnju 352.011 dionica ili 68,26 posto dionica Hotela Maestral je 478,30 kuna po dionici, odnosno 168,36 milijuna kuna za sve državne dionice koje se prodaju.

Potencijalni ponuditelji mogu kao sastavni dio obvezujuće ponude dostaviti i plan poslovanja, ulaganja i razvoj društva u kojem će navesti koje obveze i u kojim rokovima se obvezuju izvršiti ako se s njim sklopi ugovor o prodaji i prijenosu dionica, navodi se u odluci CERP-a.

Svi ponuditelji koji su dostavili pismo interesa bit će pisanim putem pozvani na podnošenje obvezujućih ponuda u roku 15 dana od donošenja odluke Upravnog vijeća CERP-a, a od tada će imati rok od 45 dana za podnošenje obvezujućih ponuda.

Pod najboljim ponuditeljem smatrat će se ponuditelj koji ponudi najveću kupovnu cijenu, pod uvjetom da ta obvezujuća ponuda nije uvjetovanja od strane ponuditelja, napominje se u odluci CERP-a.

Tom su odlukom uz ostalo definirani i iznos ugovorene kazne od 16 milijuna kuna za slučaj neispunjenja ili neurednog ispunjenja obveza koje najbolji ponuditelj preuzme ugovorom o kupnji i planom poslovanja, ulaganja i razvoja, kao i potrebe da se obvezujućoj ponudi priloži ponudbeno jamstvo u iznosu od 3,3 milijuna kuna.

Inače, ovo je drugi krug prodaje državnog udjela u Hotelima Maestral i započeo je početkom listopada javnim pozivom za iskazivanje interesa za kupnju većinskog državnog dioničkog paketa, za što je rok bio istekao 31. listopada.

Taj je drugi krug uslijedio nakon što je neuspješno završila prva 'potraga' za investitorom koja se provodila od početka ove godine do kraja rujna.

U prvom krugu privatizacije za Hotele Maestrala je bilo stiglo 18 pisama namjere, ali nakon provedbe obvezujućeg kruga, u sklopu kojeg su objavljeni i uvjeti prodaje s početnom cijenom za dionice od 168,3 milijuna kuna te traženjem 90 milijuna kuna ulaganja u tri godine iz vlastitih sredstava, nitko nije poslao obvezujuću ponudu.

Nakon neuspjeha prvog kruga iz DUUDI-ja, u čijoj je nadležnosti i CERP, su to objasnili 'očito tržišno neprihvatljivim uvjetima' prodaje i najavili da će te uvjete analizirati i pripremiti novi natječaj.

Usporedba uvjeta prodaje pokazuje da je i u drugom krugu početna cijena za 68,25 posto dionica Hotela Maestral ostala ista, 163,3 milijuna kuna, ali sada se više ne traži 90 milijuna kuna ulaganja u tri godine iz vlastitih sredstava.

Prema ranije objavljenim podacima, dubrovački su Hoteli Maestral prvih devet mjeseci ove godine završila s 9 posto višom dobiti nego u istom prošlogodišnjem razdoblju ili s 9,3 milijuna kuna. U tome razdoblju u njihovim smještajnim kapacitetima ostvareno je 128,6 tisuća noćenja, što je najviše u zadnjih deset godina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

još samo da ima kupaca… po toj cijeni! bilo bi super!

Dobar primjer kako se radi sa državnom imovinom

New Report

Close