Za 60 posto poskupljuje odvoz smeća, postoji jedan način kako proći jeftinije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2022. u 13:40
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Godišnje na Odlagalište Ilovac dolazi 21.000 tona mješovitog otpada.

U petak karlovačka komunalna tvrtka Čistoća kreće s novim sustavom gospodarenja otpadom i s rastom cijene prosječno oko 60 posto, nižom za one koji otpad odvajaju, najavljeno je u srijedu na tiskovnoj konferenciji na reciklažnom dvorištu Odlagališta Ilovac.

Direktor Vlatko Ivka rekao je da će fiksni dio računa iznositi 58,76 kuna, s tim da će račun biti pet kuna manji korisnicima reciklažnih dvorišta, a varijabilni se dio izračunava po količini, broju odvoza i po broju članova kućanstva, te je naglasio da se Karlovac s novim cjenikom u odnosu na druge gradove svrstavao u sredinu, slično kao i Velika Gorica.

Cijena jednog pražnjenja kante s mješovitim komunalnim otpadom iznosi 10.85 kuna, ako se prazne svakog tjedna – to je na fiksnih 58,76 još 43,40 kuna, odnosno 102,16 kuna mjesečno. Ako se količina mješovitog komunalnog otpada, zbog izdvajanja papira, plastike, biotpada i drugoga reciklabilnog otpada smanji na odvoz jednom tjedno, tada cijena mjesečnog računa neće biti 102,16 kuna već 69,61 kunu. S dva pražnjenja 80,46 kuna.

Voditeljica financija i računovodstva Sanja Brnada rekla je da je osnovna cijena odvoza otpada osam lipa po litri, s obzirom na rast troškova kamionskog goriva i svega ostaloga.

“Mi se sa cijenom javne usluge moramo pokriti za tu javnu uslugu, zakon nam nalaže da se to ne može pokrivati iz drugih izvora, primjerice iz javne higijene koju financira Grad Karlovac. Da nismo digli cijenu usluge, vrlo bismo brzo Čistoću odveli u gubitak”, rekla je Brnada.

Godišnje na Odlagalište Ilovac dolazi 21.000 tona mješovitog otpada, a ta se količina može smanjiti. Iako će cijena odvoza svima porasti, nije svejedno koliko, te nastojimo stimulirati građane da što više papira, plastike, stakla, metala i biotpada odvajaju i tako smanje svoj volumen kante za miješani komunalni otpad, poručila je.

Kako je rekao Marijan Butković, Čistoća apelira na stanovnike kolektivnog stanovanja da aktiviraju svoje smećarnike, prostorije za prikupljanje otpada, da bi njihovi spremnici bili pod kontrolom i da se ne bi događalo nekontrolirano ubacivanje tuđeg otpada u njihove kante, jer će s rastom količine miješanoga komunalnog otpada rasti i cijena.

U fiksnoj je cijeni i pravo na odvoz pet prostornih metara glomaznog otpada jednom godišnje. Kontejner se naručuje doveze i odveze besplatno.

Komentirajte prvi

New Report

Close