Vrhunski opremljena, podignuta je za 27 milijuna eura i samo godinu dana

Autor: Marija Crnjak , 15. rujan 2023. u 07:02
Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Nikola Čičak predstavio prvu zagrebačku bolnicu južno od Save.

Ni dvije godine od kad smo u Poslovnom dnevniku najavili izgradnju nove Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, u novom objektu u zagrebačkim Dugavama za koji dan već počinju prve operacije.

Svečano otvorenje novog Akromiona održano je u četvrtak uz čak 600-tinjak uzvanika, a prva zagrebačka bolnica na južnoj obali Save, te ujedno najveća privatna bolnica u Hrvatskoj s radom kreće prvog ponedjeljka u listopadu, otkrio nam je profesor Nikola Čičak, investitor i ravnatelj Akromiona dok nas je ujutro poveo u obilazak objekta.

Ravnatelj Čičak najavljuje i proširenje djelatnosti na onkologiju u ortopediji/L. Stanzl/PIXSELL

Bez ugovora s HZZO-om
Tu će se u narednim danima u potpunosti preseliti djelatnost Akromiona iz objekta u Krapinskim toplicama i zagrebačke poliklinike u zagrebačkoj Vrbanićevoj ulici, ali i proširiti novim medicinskim uslugama te sadržajima. Nova bolnica prostire se na više od 8 tisuća kvadrata, na zemljištu od oko 9,5 tisuća kvadrata na kojem je parking za pacijente i goste te park.

Objekt je projektirala Sanela Bogdanović iz ureda Drugi format, a izvođač radova im je bio Kamgrad, koji je uspio sve dovršiti u planiranom roku, i od početka radova do dovršetka prošla je samo godina dana.

“Projekt smo osmislili zajedno sa zaposlenicima, i on je u potpunosti prilagođen potrebama naše djelatnosti i pravilima medicinske struke koja smo maksimalno poštivali, uz korištenje zelenih tehnologija. Cilj takvog projektiranja je dobiti prostor u kojem nema suvišnog kretanja i lutanja pacijenata, te maksimalno odvojiti čisto i nečisto, kako bi se spriječile bolničke infekcije, iako smo i do sad već poznati po izuzetno niskoj stopi infekcija od 0,5 posto.

120

zaposlenih imat će ukupno Akromion, u tijeku su nova zapošljavanja

Dobili smo izuzetno funkcionalan prostor s najmodernijom opremom u objektu u koji smo ugradili i tehnologiju koja koristi obnovljive izvore energije, što će nam prema prvim procjenama uštedjeti četvrtinu energije koju trošimo”, pojasnio nam je Nikola Čičak koji je u novu bolnicu uložio ukupno 27 milijuna eura bez PDV-a, zajedno s opremom.

Bolnica ima pet etaža, u podrumskom dijelu je garaža za zaposlene i dio strojarnice, a na 4. katu strojarnica i solarna elektrana.

Bolnica za grijanje i hlađenje koristi dizalice topline voda-voda, koristeći vodu iz dva bunara na dubini 40 metara iz kojih crpe podzemnu vodu. Između toga su smješteni medicinski dio i administracija, s tim da je novi Akromion proširen s tri na četiri operacijske sale, s 18 bolničkih kreveta došli su na 51, te je značajno proširena djelatnost fizikalne terapije, pa će pacijenti nakon operacije u Dugavama moći ostati i na rehabilitaciji, umjesto da odlaze u toplice.

Čičak najavljuje i proširenje djelatnosti na onkologiju u ortopediji, koja je inače slabo integrirana u bolničkom sustavu. U tom dijelu dobro bi došla i suradnja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, jer se radi o skupom i dugotrajnom liječenju, napominje Čičak.

Naime, Akromion i dalje nema ugovor s državnim osiguravateljem, dijelom i zbog niskih cijena koje pokriva Zavod.

Čičak

Za razliku od većine privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, naša je praksa da nemamo vanjske suradnike, i oslanjamo se na vlastite snage te razvijamo naš mladi kadar.

Profesionalna kuhinja
Pacijentima u stacionaru na raspolaganju su jednokrevetne i dvokrevetne sobe s kupaonicama, te apartmani s odvojenim spavaonicama za pratnju, kao i tri odvojena aparatmana koji funkcioniraju kao hotelski smještaj. Bolnica ima instaliranu profesionalnu kuhinju u slučaju da zatreba, a za prehranu će biti zadužen catering Kvatrić.

Osim uobičajenih prostora za boravak i rad, osoblje Akromiona na raspolaganju će imati i malu teretanu, a sobe će dobiti i specijalizanti, što je neuobičajeno u hrvatskim bolnicama. Bolnica ima i konferencijski sadržaj, manju i veću dvoranu, kao i vanjske terase za pacijente i zaposlenike.Veći prostor i proširenje djelatnosti traži i nova zapošljavanja. Akromion trenutačno ima 100 zaposlenika, od toga 18 liječnika i 36 sestara, a u novoj bolnici bit će oko 120 zaposlenih, te su upravo u tijeku nova zapošljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close