Vlasniku Žita tri puta po 38,4 milijuna kuna za njegove tri tvrtke

Autor: Božica Babić , 02. listopad 2015. u 10:14
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Za svoje tvrtke Salami Aurea, Copadio i Prosciutto Panonico Marko Pipunić dobiva ukupno 115,5 milijuna kuna.

Vlasnik osječke grupacije Žito Marko Pipunić dobit će tri puta po 38,4 milijuna kuna za svoje tvrtke Salami Aurea, Copadio i Prosciutto Panonico (ukupno 115,5 milijuna kuna) koje je kandidirao i što je maksimalna potpora iz nacionalnog programa ruralnog razvoja za razdoblje do 2020. objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi.

Agencija koju vodi ravnatelj Ante Pezo na svom je portalu konačno izvijestila javnost da su izdane odluke o dodjeli 29 potpora za Mjeru 4.2. namijenjenu za sufinanciranje projekata vezanih uz preradu mesa, mlijeka, voća i povrća, inače najavljene za polovicu rujna. Potpore  su ukupno tražile 92 tvrtke s prijavom ulaganja ukupno vrijednih 868 milijuna kuna i očekujući povrat 402 milijuna kuna.

Taj maksimalni iznos potpore, koja je po programu limitirana na 5 milijuna eura, dobila je još samo PPK karlovačka mesna industrija u vlasništvu vrgoračkog Pivca dok je Sladorani iz grupacije Viro odobreno 17,8 milijuna kuna. Na listi s višemilijunskim iznosom još su Podravka s odobrenih 6,3 milijuna kuna te tvrtka Badanj komerc iz Splitsko dalmatinske županije u vlasništvu Mije i Igora Žižića iz Brštanova sa 5,04 milijuna kuna dok je od četiri tvrtke iz koncerna Agrokor Ivice Todorića na listi samo Agrolaguna sa 3,1 milijun kuna.

Lista otkriva još jedan vrlo zanimljiv detalj, potpora od čak 5,6 milijuna kuna dodijeljena je tvrtki Chestnut factory čiji su vlasnici Draško Marinac i Dragan Kukavica registriranoj kao j.d.o.o društvo i to tek 25. veljače ove godine, a rok za slanje zahtjeva za potporu  po natječaju najprije je isticao 11. veljače, a onda je pomaknut na 15.  travnja.  

Konzultat Kristijan Mavrek i član predsjedništva ORAH-a upozorava i na detalj da su sve tvrtke iz grupacije Žito osnovane krajem studenoga 2014. i to na istoj adresi te su tu godinu poslovale s gubitkom i posebice ističe problem njihove povezanosti.

"Revizori Europske komisije zaključit će da se radi o „povezanim društvima“ i neće odobriti isplatu koja ide tek kada se projekt završi i objekti sagrade i opreme. Pravilo o povezanim društvima vrijedi za sve fondove EU i ne mora pisati u svakom pravilniku da je to zabranjeno jer je to zakonska odredba EU i sve zemlje korisnice EU fondova moraju poštivati krovne zakonske odredbe EU," naglašava Mavrek. Nada se, dodaje, da će "razum ipak proraditi bilo u Hrvatskoj ili u Brixellesu i poništiti ovaj natječaj koji nije ništa drugo nego prevara i pljačka hrvatske poljoprivrede i nema nikakve veze sa ruralnim razvojem kakav promovira EU."

Mavrek odmah najavljuje i crni scenarij. Ni Žitu, tvrdi, za njegove tvrtke niti ikome drugom sa sličnim projektima neće biti isplaćene potpore pa će svi tužiti državu koja ih je "zavela" odlukama o dodjeli i potaknula na investiranje pa će umjesto iz EU blagajne sudskim putem te milijune za tri-četiri godine poduzetnici dobiti iz proračuna RH, odnosno džepova poreznih obveznika. 

Mavrek proziva ne samo ravnatelja Agenciej Pezu nego još više ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. Uvjeren je da ministar to radi ciljano. "Jakovina je čvrsto odlučio taj novac dodijeliti po nakaradnom pravilniku i otići s mjesta ministra". Argument za ovu oštru ocjenu mu je sam pravilnik u kojemu čak stoji, iznosi Mavrek, da će svi "koji umjetno stvore uvjete za dodjelu potpore" biti isključeni iz natječaja.Što će, kaže, tek biti s dodjelom  potpora za Mjeru 4.1. gdje se javilo 1100 projekata, mahom malih i srednjih OPG-a, poduzeća i obrta. Mavrek strahuje da će većinu novca iz iz  "košare" u kojoj je za podjelu raspoloživ 861 milijun kuna po ovakvu modelu također dobiti veliki sustavi budući da su poslali brojne zahtjeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close