Vlasnici pasa mogli bi se suočiti sa novom zabranom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2021. u 13:54
Foto: Pixsell

“Cilj je zakonskim izmjenama 2022. godine unaprijediti zaštitu životinja u Hrvatskoj”, ističu Prijatelji životinja.

Udruga Prijatelji životinja zatražila je u ponedjeljak od Ministarstva poljoprivrede da pokrene izmjene Zakona o zaštiti životinja, udruga predlaže potpunu zabranu držanja pasa na lancu te zabranu držanja i nastupa životinja u cirkusima.

Prijatelji životinja priopćili su kako Ministarstvu predlažu “argumentirane zahtjeve za potpunu zabranu držanja pasa na lancu te držanja i nastupa životinja u cirkusima. Također, zabranu držanja tigrova i drugih pripadnika reda zvijeri u zatočeništvu privatnih osoba te propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene”.

Navode kako su ti prijedlozi rezultat konkretnih problema uočenih u praksi, a koji se ne mogu riješiti postojećim zakonodavnim okvirom.

“Cilj je zakonskim izmjenama 2022. godine unaprijediti zaštitu životinja u Hrvatskoj”, ističu Prijatelji životinja.

Zahtjev za izmjenom zakona, podsjećaju, pokrenut je još početkom ove godine na inicijativu Skloništa Prijatelji Čakovec, Udruge Pobjeda i Prijatelji životinja te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja kroz kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”.

Tumače kako aktualni Zakon određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane, a udruge traže da se briše riječ “stalno” jer ta nejasna odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu.

“Obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede jer ono jedino može zakonskim izmjenama potpuno zabraniti držanja pasa na lancu, a što podržavaju brojne institucije, veterinarska struka i više od 57.000 građana koji su potpisali peticiju”, ističu Prijatelji životinja.
U dopisu Ministarstvu zatražili su i potpunu zabranu držanja i korištenja životinja u cirkusima, tumačeći kako je “svako držanje životinja u cirkusu, bez obzira bile one domaće, kućne ili divlje, zlostavljanje tih životinja kroz tjeranje na nastupe i neprirodno ponašanje”.

Budući da Hrvatska i dalje nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, Prijatelji životinja zatražili su i donošenje tzv. Pozitivne liste, odnosno popisa vrsta koje se mogu držati kao kućni ljubimci.
Aktualnim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je držati u zatočeništvu medvjede, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, podsjećaju Prijatelji životinja koji Ministarstvu predlažu da se ta zabrana dopuni jer je neprihvatljivo i držanje tigrova i sličnih divljih životinja u posjedu fizičkih osoba, što u Hrvatskoj nije ni zakonski regulirano.

Komentari (4)
Pogledajte sve

sitnariba, 25.10.2021. u 14:30

Svatko na psihotest prije nego dobije dozvolu za držanje psa, mačke ili bilo koje životinje.

Si ti blesav ?

Te “Prijatelje životinja” treba izbrisati iz registra, a samu firmu trajno zapečatiti i staviti pod “lock”

Pasa sve vise a djece sve manje…. sramota

Svatko na psihotest prije nego dobije dozvolu za držanje psa, mačke ili bilo koje životinje.

New Report

Close