FOTO: Vlada nam je sada dala bakšiš, a na kraju će nam se jedino isplatiti najgore rješenje

Autor: Marija Crnjak , 30. studeni 2020. u 13:14
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Marić poručio je ugostiteljima da Vlada radi na poreznom rasterećenju i mimo PDV-a, o kojem nije želio razgovarati.

Uz naknadu za zaposlene i kovid kredite, Vlada će poduzetnicima koji su obuhvaćeni novim zatvaranjem i zabranom rada kompenzirati fiksne troškove poslovanja, i to svima onima koji će u prosincu imati pad prihoda od 60-70 posto, a o kojem se trošku radi zasad nije točno izračunato, otkrio je ministar Zdravko Marić nakon sastanka predstavnika Vlade i ugostiteljskih udruga. O snižavanju PDV-a ugostiteljima, a to je glavni zahtjev ugostitelja, Vlada i dalje ne razmišlja.

“Mi smo sad od Vlade dobili ono što se kod ugostitelja zove bakšiš, u ovoj situaciji to nije dovoljno, apeliram da nam premijer na današnjoj sjednici Vlade da nadu za daljnji posao i omogući nam snižavanje PDV-a, koje bi državu koštalo svega 300 milijuna kuna, znatno manje nego što su teške sve druge mjere, a sektoru bi puno više značilo. Istodobno, brine nas što će biti ako se ovo zatvaranje nastavi i nakon nove godine, u Vladi se na to uopće nisu pripremili, nemaju projekcije ni planove”, izjavio je Marin Medak, predsjednik nacionalnog udruženja ugostitelja. Istodobno su se u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupili poduzetnici kojima je zabranjen rad, prvenstveno ugostitelji, i s lampionima u mirnom prosvjedu prošetali do Ministarstva financija.

Ministar financija Marić poručio je ugostiteljima da Vlada radi na poreznom rasterećenju i mimo PDV-a, o kojem nije želio razgovarati.

“Danas smo razgovarali o mjerama kompenzacije za sve one kojima je sada onemogućen rad, tu su prvenstveno mjere za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna, covid krediti za likvidnost dakle Hamag Bicro, te kompenzacija fiksnog dijela troškova, od najma do komunalija, struje, vode, plina, uključujući i neke dodatne za ova tri djelatnosti specifične, od spomeničke rente do ZAMP-a. Prijedlog je bio da se kompenzacija daje svima kojima je pad veći od 70 osto, no dobili smo apel da bude 60 posto, pa smo usvojili rješenja da nakon pada od 60 posto ide stupnjevanje. Tek ćemo izračunati koliko će nas to koštati, mjere za očuvanje radnih mjesta obuhvatit će između 80-85 tisuća zaposlenih, što je iznos od 470 milijuna kuna za naknadu za zaposlene, a za covid kredite sada imamo na raspolaganju 1,3 milijardu kuna, i na neki način će tu imati prednost djelatnosti koje su sada zatvorene”, pojasnio je Marić nakon sastanka. Za 15 sati najavljena je sjednica Vlade, na kojoj će se raspravljati i o ovim mjerama.

HUP: I dalje je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta

HUP je i tokom ovog vikenda radio na dodatnim prijedlozima mjera koja obuhvaćaju osim ugostitelja i druge kojima je poslovanje odlukom Stožera obustavljeno, a na današnjem sastanku razmatrani su i ti dodatni prijedlozi. Odluka Vlade RH ide u smjeru pokrivanja svih fiksnih troškova (najam, zakup, plin, voda, čistoća) tvrtkama kojima je pad prometa veći od 60% kao i nastavkom postojećih mjera za očuvanje radnih mjesta te COVID kredita za likvidnost. „Nisu svi podjednako zadovoljni ovim Vladinim prijedlogom, mjere će imati nekog učinka, no on ovisi o tome koliko će dugo trajati kriza i na koje će se djelatnosti preliti dalje utjecaj pandemije. HUP će i dalje pokušati dobiti najviše što je moguće u zadatim okolnostima za sve svoje članove i nečlanove, hrvatske poduzetnike i poslodavce. Više od 100.000 malih i srednjih tvrtki i dalje je izloženo propasti, stoga nam i dalje predstoji ozbiljan posao.“ - izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a Ovaj Vladin prijedlog svojevrstan je kompromis između dva modela koja su predlagali HUP i druge udruge ugostitelja, sam po sebi nije dugoročno dovoljan, ali je dobar početak razgovora koji se i dalje nastavljaju. U narednim razgovorima veći će fokus biti na smanjenju ostalih troškova i PDV-a kao i svih onih parafiskalnih nameta čiji broj neprestano raste, a koji uvelike opterećuju hrvatsko gospodarstvo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vlada želi izigrati  ugostitelje….

 

p.s. nisam korisnik potpore

Da smanjit PDV…ja vam garantiram, da će druge godine restorani opet plaćati 25%.

New Report

Close