Ugostitelji nezadovoljni današnjim sastankom s Vladom, od ovoga neće odustati

Autor: Marija Crnjak , 27. studeni 2020. u 12:57
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon sastanka izvjesno je da ostaju mjere za radnike i covid krediti, rekao je Aladrović, no o drugim detaljima nije bilo riječi.

Ugostitelji nisu zadovoljni današnjim pregovorima s Vladom oko kompenzacijskih mjera za zatvaranje objekata u narednih bar  mjesec dana, a pogotovo ih ljuti što Vlada zasad nema namjeru smanjivate poreze, po uzoru na velik broj europskih zemalja koje su tako olakšale lokalima u koronakrizi.

“Nismo zadovoljni, iako nismo puno očekivali od današnjeg sastanka. Mjere koje sad imamo nisu dovoljne, mjere za zadržavanje radnih mjesta nemaju veze s našom likvidnošću. PDV je nusprodukt našeg rada, a ako nam je rad onemogućen, taj porez nema smisla i nećemo odustati od tog zahtjeva prema Vladi, ni nakon ovog vikenda kad smo si dali vremena dodatno popeglati mjere kompenzacije”, izjavio nam je Marin Medak, predsjednik nacionalnog udruženja ugostitelja, koji je danas bio na sastanku s predstavnicima još četiri udruge, Hrvatske udruge poslodavaca, Glasa poduzetnika, Udruženja ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženju ugostitelja Hrvatske gospodarske komore.

Jutros su se sastali s ministrom Zdravkom Marićem, Josipom Aladrovićem, Tomislavom Ćorićem i i Nikolinom Brnjac, s predložena dva modela kompenzacije. Nakon sastanka izvjesno je da ostaju mjere za radnike i covid krediti, rekao je Aladrović, no o drugim detaljima nije bilo riječi.

“Nećemo u cijelosti prihvatiti jedan ili drugi model, ali ćemo naći nekakvo rješenje, konsenzus koji ima za smisao da se posao i nakon korona krize nastavi u punom obujmu u svim sektorima. Za sada nam ide dobro i sigurni smo da ćemo i dalje pružiti podršku. Naći ćemo idealno rješenje unutar modela. Ne bih rekao da je neki model bolji ili lošiji nego da ćemo na temelju svih prijedloga formirati neko rješenje. Proračun smo dovodili u pitanje ali sve je do sada izdržao. I dalje ćemo se voditi fiskalnom odgovornošću”, izjavio je ministar Aladrović Jutarnjem listu.

Kako je poznato, u oba modela poduzetnici traže smanjenje PDV-a na 5 posto na period od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close