Vlada u ponedjeljak odlučuje o novim intervencijama na cijene goriva: Sve opcije su otvorene

Autor: Jadranka Dozan , 20. lipanj 2022. u 07:00
Vlada je prije nepuna dva tjedna uz smanjenje trošarina ograničila i formiranje cijena na dva tjedna umjesto tjednog ritma korekcija/H. Jelavić/PIXSELL

U ponedjeljak se iz Vlade može očekivati očitovanje o mogućim novim odlukama u vezi s cijenom naftnih derivata.

Iako su cijene nafte na svjetskim tržištima krajem prošlog tjedna napokon posustale, prema važećim “formulama” utvrđivanja cijene goriva ovaj tjedan slijedi novo poskupljenje.

Vlada je posljednjom intervencijom, prije nepuna dva tjedna, osim dodatnog smanjenja trošarina za benzin (za 40 lipa) i dizel (za 20 lipa) te smanjenja trgovačke marže (za 10 lipa) ograničila i formiranje cijena na dva tjedna umjesto donedavnog tjednog ritma korekcija.

Kako su razine cijena nafte pred kraj prošlog tjedna sugerirale osjetno povećanje cijene po spremniku goriva, ministra gospodarstva Davora Filipovića i u petak se propitivalo hoće li i kako Vlada ponovno intervenirati.

On je s tim u vezi poručio da Vlada prati situaciju oko cijena naftnih derivata te će nakon zatvaranja ovotjednog trgovanja na tržištima “tijekom vikenda napraviti kalkulacije i razmotriti sve opcije s ciljem ublažavanja inflatorniih udara u mjeri u kojoj je to moguće”.

Shodno tome, u ponedjeljak se iz Vlade može očekivati očitovanje o mogućim novim odlukama u vezi s cijenom naftnih derivata. Ministar Filipović nije se htio istrčavati na pitanje je li opcija i novo smanjenje trošarina, rekavši tek da će se razmotriti sve opcije.

Kad je riječ o trošarinama, s obzirom na europske direktive o minimalnim razinama trošarina kod benzina još ima prostora za smanjenje za 36 lipa, a kod dizela je taj prostor samo 16 lipa.

”Živimo u neizvjesnom vremenu, sve opcije su otvorene”, istaknuo je podsjetivši kako je Hrvatska prema cijenama derivata otprilike na sredini ljestvice EU, kao i da Slovenija ovog utorka odustaje od administrativnog zamrzavanja cijena derivata.

Komentirajte prvi

New Report

Close