Vip rekorder po broju bespravno sagrađenih antena baznih stanica

Autor: Ivan Pandžić , 25. veljača 2008. u 06:30

Uklanjanje je težak udarac za operatere jer već peti mjesec nije izdana nijedna nova dozvola za gradnju

Vipnet je rekorder po bespravno sagrađenim baznim stanicama, a odmah iza njega je T-mobile, dok je Tele 2 zauzeo očekivano treće mjesto. Nakon što je državni tajnik Dražen Breglec iznio na nedavno održanoj konferenciji o ulaganju u telekomunikacije podatak kako je izdano 71 rješenje o uklanjanju baznih stanica, a 128 rješenja još je u postupku, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Poslovnom dnevniku dostavilo je i detaljnije podatke. Vipnet je od inspekcije dobio 32 rješenja o uklanjanju i zaključak o dozvoli izvršenja, T-mobile 28, Tele 2 devet, dok Optima ima dvije bespravno postavljene antene. I u broju antena za koje još traje inspekcijski nadzor ili su rješenja u postupku opet prednjači Vipnet sa 46 telekomunikacijskih građevina, zatim T-mobile s jednom manje, Tele 2 je treći sa 28, dok Optima ima jednu antenu koja bi mogla biti srušena. Svi ostali imaju još osam baznih stanica koje obilazi građevna inspekcija, a iz ministarstva nisu ulazili u daljnje raščlambe po operaterima. Što se tiče regija u kojima se nalaze stanice koje treba ukloniti, prednjači Zagreb i njegova okolica.

Novi zakon
Broj baznih stanica koje se uklanjanju u ukupnom broju od 4100 izgrađenih i ne čini se prevelikim, ali problem je nešto složeniji i dublji. Od stupanja na snagu novog zakona o prostornom uređenju i graditeljstvu u listopadu nije izdana nijedna nova dozvola za gradnju baznih stanica iako se telekomunikacijsko tržište konstantno razvija i nudi sve više usluga putem bežične mreže. Problem je u tome što po novom zakonu izdavanje dozvola za gradnju prelazi u nadležnost lokalne uprave koja je izmjene dočekala nespremna. Ironično, upravo je Boris Nemšić, izvršni direktor Telekom Austria u čijem sastavu je i Vipnet, najžešće napao državu i lokalnu upravu kako koči razvoj telekomunikacija s neizdavanjem dozvola. Naime, izgradnja baznih stanica nije u tom zakonu proglašena društvenim interesom pa ministarsvo ne može izdavati dozvole, dok je u Zakonu o telekomunikacijama razvoj sektora, širenje mreže i izgradnja stanica okarakterizirano kao društveni interes. U tom svjetlu je uklanjanje postojećih baznih stanica veliki udar za operatere jer u biti znači kako gube pokrivenost signalom. Očito nepomirljvi stavovi o tome što je postignuto činjenicom da dozvole za gradnju antena više nisu u nadležnosti ministarstva koče daljnji razvoj tržišta. Iz ureda glasnogovorinice MZOPUG-a su nam poručili kako primjedbe o blokadi izgradnje novih stanica zbog zakona nisu utemeljene. “Činjenica je da novi zakon olakšava postupak izdavanja lozvola jer više za gradnju baznih stanica nije potrebna lokacijska i građevinska dozvola, nego samo lokacijska dozvola i potvrda na glavni projekt”, stoji među ostalim u priopćenju.

Društveni interes
Navodi se nadalje i kako je društveni interes izgradnja objekata poput autocesta, pruga, hidroelektrana, termoelektrana i slično, dok su za bazne stanice u nadležne županije i veliki gradovi. Međutim, u lokalnoj upravi smatraju kako su im dali teško izvedivi zadatak. Unatoč liberalizaciji, pri donošenju urbanističkih planova Zagreb je, primjerice, pitao samo T-HT, a ne i ostale operatere gdje im postoji potreba za baznim stanicama. No to je, kaže predsjednica zagrebačke Skupštine Tatjana Holjevac, samo vrh problema. “Nijedna dozvola od listopada nije izdana jer Vlada nije donijela niz podzakonskih akata i uputa kojima bi se omogućilo izdavanje dozvola lokalnoj upravi. Osim toga, sada je u gradu potrebno i suglasnost svih stanara jedne zgrade na koju se postavlja antena, a takav konsenzus je skoro nemoguće dobiti. Za izdavanje dozvole još su potrebna i mišljenja ministarstva infrastrukture i ministarstva zdravstva, a nema nikakve koordinacije. Vlada inertnošću onemogućuje operaterima gradnju iako je potpisala rješenja o koncesijama operatorima i stavila im obvezu gradnje baznih stanica. Nadam se da će novi zakon o telekomunikacijama riješiti to pitanje”, kaže Holjevac. Jedno od rješenja mogla bi biti pokrenuta incijativa HAT-a da više svaki operater ne gradi svoje nove stanice nego da se grade objekti koji bi zajedno moglo koristiti više operatera. Ali i za to rješenje potreban je dogovor svih sudionika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To nije točno.Antene se postavljaju ilegalno jer je tako jednostavnije i jeftinije za mobilne operatere, ne moraju ništa plačati a na doneseno rešenje o uklanjanju se podnese žalba i stvar je riješena.Za donošenje prostornog plana baznih stanica niti jedna strana nije zainteresirana nego se ide na štetu građana koji su izloženi elektromagnetskom zračenju sa svih strana jer se uopće nezna koliko je antena postavljeno.Građevinska inspekcija od 80 antena uspije srušti samo dvije .Tom lopovluku treba jednom stati na kraj i sve im nelegalno postavljene antene ukloniti.

New Report

Close