VIDEO: Odak emisiji ‘Paravan’ priznao da su banke klijente dovele u ‘neprimjerenu zabludu’

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2012. u 12:04
Damir Odak (Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL)

Poslovni.hr imao je ekskluzivno pravo prije objave pogledati emisiju ‘Paravan’.

Jesu li 120 tisuća građana, koji su podigli kredite vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak, sami krivi za rub provalije pred kojom su se našli? Jesu li nepoznavanjem uvjeta koje su potpisivali, sami kockali sa svojom egzistencijom? Jesu li banke u Hrvatskoj, plasiranjem kredita u CHF-u zaradile profit, koji su prikrili od javnosti? Je li Hrvatska narodna banka mogla učiniti više od upozorenja, koje je građanima upućivali? Ima li uopće smisla postavljati ovakva pitanja, u srazu građana i banaka u Hrvatskoj? Na ova pitanja pokušavaju odgovoriti u sljedećoj HTV-ovoj emisiji "Paravan", u kojoj će biti prikazan film autora Roberta Tomića Zubera "Kockari".

Poslovni.hr imao je ekskluzivno pravo prije objave pogledati emisiju 'Paravan' koja će biti emitirana u utorak, 11. 12. 2012. godine, a koja se bavi temom 'kockara'. Kakvih kockara? Onih koji su uzeli kredite u švicarskim francima.

Za one koji još ne znaju, "Paravan" je nova dokumentarno-informativna emisija HTV-a Tine Šimurine i Roberta Tomića Zubera. Autori u njoj obrađuju aktualno-političke teme.

Tako je bilo i s ovom. 'Paravan' koji će biti emitiran sutra, donosi priču Gorana Aleksića, kojemu je glavnica kredita u CHF nakon četiri godine skočila s 310.100 na 410.000 kuna.

Paravan je u 20 minuta dugom dokumentarističkom zapisu o ovom problemu koji muči nemali broj Hrvata ugostio ekonomske stručnjake i novinare i predstavnike udruge Franak. "Je li itko ljude tjerao da uzimaju kredit?", zapitao se Zoran Bohaček, direktor HUB-a. Viceguverner HNB-a Damir Odak problem je komentirao na sljedeći način: "Jesu li banke nepošteno postupile (nudeći građanima kredite u 'švicarcima', op.a.). Banke su dovele klijente u poziciju neprimjerenog rizika". Time je, konstatirao mu je autor filma Robert Zuber, priznao da su banke dovele građane u zabludu, a da HNB nije reagirao. "HNB nije omogućio, nije ni zabranio kredite u švicarcima", odgovorio je Odak.

Emisiju 'Paravan' možete pogledati u utorak, 11.12.2012, u 20:10 sati na HTV1. Evo najave emisije:

Udruga Franak osigurala prvu pobjedu – suđenje protiv banaka se nastavlja

Tužba protiv osam poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, koju je u ime Udruge Franak podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača – POTROŠAČ jutros je prihvaćena u procesno pravnom smislu čime su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa, izvijestili su iz udruge Franak. Danas je na drugom pripremnom ročištu završena rasprava o procesno pravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, čime su Savez Potrošač i Udruga Franak osigurale nastavak pravne bitke. Tako će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim uz predmet spora uz izvođenje svih predloženih dokaza.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Što “švicarci” nisu skvičali kad im je slabljenje franka išlo u prilog i kad su plaćali manje od svih ostalih? Tad to nije bilo nepravedno. Licemjeri!

Kada smo govorili da je Rohatinski u službi banaka (od njih je podsjećam dobio i godišnju svjetsku nagradu kao najuspješniji guverner na SVIJETU), svi ste ga željeli za predsjednika i tepali mu da je cool i da je dobar.

Sada se pokazuje da je štitio samo i jedino interese banaka i to sve na našu štetu.

chupakabra , chupakabra ,

ja laik ?

A ti još u dječjim kolicima .

Nemam kredita i nikom nisam dužan .

Ima zemalja koje su bankama nametnule negativne kamate na deponirani novac u trezoru centralne banke…zašto bi ja njima porezima plaćao nekativnost…neka se Bohaček i ekipa prestanu sakrivati iza države pa neka se onda bahati tržišnim poslovanjem…

New Report

Close