Organizacija posla od kuće
Nema mjesta panici u kompanijama

Konzum, Dukat, Gavrilović, Podravka i ostale tvrtke su spremne: U pripremi krizni timovi, rad od kuće…

Konzum poručuje kako su zalihe adekvatne, a HEP kako je opskrba sigurna. Komentar jedino nisu htjeli dati iz Vindije. Najprilagodljivija je ICT branša. Uprava Brodosplita oformila je krizni tim koji permanentno iz sata u sat prati razvoj događaja i po potrebi se sastaje i donosi odluke. Kažu da su u stalnom kontaktu smo s njihovim radnicima koji rade u talijanskim brodogradilištima Monfalcone i Ancona.

Poslovni dnevnik
27. veljača 2020. u 09:01
Zbog izbijanja epidemije kineske proizvodne tvrtke morale su hitno reagirati i osigurati zaštitu zaposlenika u pogonima/REUTERS

Kakve su i postoje li uopće krizne procedure u domaćim proizvodnim kompanijama te mogu li čak i u slučaju širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj osigurati dostatnu proizvodnju i opskrbu tržišta pitali smo jučer niz vodećih domaćih prehrambenih kompanija.

U Grupi Pivac, odnosno poduzećima u njezinom sastavu, MI Braća Pivac, PPK i MI Vajda već su na snazi obvezne preventivne mjere usklađene sa smjernicama HZJZ-a. “Zahvaljujući širokoj mreži kooperanata na području cijele Hrvatske te dobro organiziranoj proizvodnji, u trima pogonima smještenima u različitim krajevima zemlje spremni smo na povećanu potražnju za proizvodima u nadolazećem razdoblju.

Briga o sigurnosti i zdravlju zaposlenika i potrošača naš je prioritet te nastavljamo pratiti situaciju kako bismo adekvatno reagirali i u slučaju novih okolnosti koje bi zahtijevale dodatna postupanja”, poručuju iz Grupe Pivac. I dok su u Vindiji, našoj najvećoj prehrambenoj industriji odbili komentirati svoju spremnost na potencijalne krizne scenarije i mogućnost osiguravanja proizvodnje i opskrbe, u Dukatu kažu kako ta kompanija, kao dio grupe Lactalis, od samog izbijanja epidemije monitorira razvoj situacije na lokalnoj, ali i na globalnoj razini te primjenjuje sve dostupne preventivne mjere s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa i osiguravanja nesmetanog provođenja svih radnih procesa.

“Posljednjih dana bilježimo povećane narudžbe trgovačkih lanaca za trajnim mlijekom, vrhnjem za kuhanjem, maslacem i topljenim sirevima koje redovno isporučujemo”, kažu iz Dukata. Iz Gavrilovića objašnjavaju kako prate sve informacije i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i nadležnih te poduzimaju potrebne radnje vezane uz mjere prevencije. U Podravki ističu da su o preporukama HZJZ-a informirali zaposlenike te će s pojačanom pažnjom pratiti razvoj situacije te po potrebi poduzimati odgovarajuće mjere.

Što se gotovo paničnog pražnjenja polica trgovina u utorak navečer tiče, iz najvećeg trgovačkog lanca poručili su kako unatrag nekoliko dana bilježe povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Najveća je potražnja za osnovnim namirnicama za pripremu jela, konzerviranoj i zamrznutoj hrani te sredstvima za čišćenje i higijenu. No iz Konzuma stiže umirujuća poruka: “Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni”. Dodaju kako Konzum poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama.

60

ureda diljem svijeta ima tehnološka kompanija Infobip u kojoj kažu kako situaciju prate 'iz minute u minutu'

Tako provode pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, prodavaonicama i uredima te su pripremili i upute za sve zaposlenike. Drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je kod zaposlenika HEP-a, gdje tvrde da je stanje u vezi sa zarazom pod nadzorom. Jučer poslijepodne su nam rekli da su u sjedištu HEP grupe u Zagrebu epidemiolozi koji su promptno počeli s izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretao oboljeli, a za srijedu je bila najavljena njihova dezinfekcija.

“Sukladno njihovim naputcima, u HEP-u se provode preporučene mjere. Svi djelatnici koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelim obaviješteni su da trebaju ostati kod kuće, s uputama da se u slučaju pojave simptoma telefonski jave svom liječniku i epidemiologu”, kažu u HEP-u u kojem su otkazani sastanci koji nisu nužni za odvijanje radnih procesa, a djelatnici se upućuju na primjenu pojačanih higijenskih mjera. Na pitanje kako će nove okolnosti djelovati na funkcioniranje elektroenergetskog sustava RH, u HEP-u odgovaraju da “ovlaštene službe osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa.”

Zbog sigurnosti i zdravlja naših zaposlenika u prvom redu, ali i osiguravanja nesmetanog proizvodnog procesa Korporativna sigurnost u koordinaciji i pod direktnim nadzorom uprave  Brodosplita oformila je krizni tim koji permanentno iz sata u sat prati razvoj događaja i po potrebi se sastaje i donosi odluke.
U stalnom kontaktu smo s našim radnicima koji rade u talijanskim brodogradilištima Monfalcone i Ancona i svakom trenutku znamo gdje se tko nalazi. Utvrdili smo sve potrebne procedure, pa i za ulazak u krug brodogradilišta.Tko god dolazi sa rizičnih područja, prije ulaska mora obaviti potrebne preglede. Pojačali smo mjere nadzora te osigurali dostatne količine zaštitnih maski za proizvodne pogone. Pratimo preporuke Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i nadležnih službi u Italiji. U slučaju da se utvrdi kako je neki od naših zaposlenika zaražen koronavirusom smatramo da neće biti neophodno zaustaviti proizvodnju – ali bi konačnu odluku donijeli u koordinaciji sa nadležnim državnim institucijama.


Iz Fortenove kažu kako imaju razvijene planove za različite krizne situacije te da su sukladno tome pripremljeni i za ovu s koronavirusom.

“Odgovorno provodimo preventivne mjere zaštite sukladno preporukama i naputcima nadležnih institucija i sanitarne mjere u svim segmentima poslovanja. Organizacijski i logistički smo spremni odgovoriti na izazove koji nam se potencijalno mogu dogoditi u sklopu aktualne situacije, što uključuje i rad od kuće za dio zaposlenika. Pritom su sva naša postupanja usmjerena na zaštitu zdravlja naših kupaca, zaposlenika i svih drugih dionika našeg poslovanja”, kažu u Fortenovi.

HGK: Posljedica će biti
Oglasila se i Hrvatska gospodarska komora s ocjenom da su se domaće tvrtke pripremile i prilagodile situaciji, te da ne bi trebalo biti većih problema u poslovanju i opskrbi stanovništva “ako trenutačna situacija ne potraje duže”.

“Naši najveći trgovci bilježe nešto povećani promet, ali opskrbni lanci funkcioniraju redovito. Nije moguće procijeniti koliko će izbijanje koronavirusa naštetiti gospodarstvu Hrvatske, ali sa sigurnošću možemo reći da će posljedica biti”, kažu. Jučer se sama oglasila Croatia Airlines koja nastavlja obavljati planirane letove u sva europska odredišta. “Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima CA aktivno prati razvoj situacije te kontinuirano planira i poduzima sve potrebne korake kako bi se zdravstvena sigurnost putnika, članova posade zrakoplova i svih drugih zaposlenika zadržala na najvišoj mogućoj razini.

Do danas je zaposlenicima tvrtke izdano šest internih priopćenja i naputaka, a onima koji dolaze u izravan kontakt s putnicima podijeljena je dodatna zaštitna oprema. Propisane su procedure i postupci za slučaj uočavanja infektivne bolesti kod članova posade ili putnika”, kažu u Croatia Airlinesu. I Hrvatske vode su u pripravnosti u slučaju pojave zaraze djelatnika koronavirusom, “te će se u tom slučaju obavijestiti nadležne institucije i postupati u skladu s njihovim uputama, kao i prilagoditi poslovanje odnosno rad djelatnika novonastaloj situaciji”. Iz Ureda Uprave Zagrebačkog holdinga kažu da će u slučaju potrebe poduzeti sve potrebne mjere zaštite zdravlja zaposlenika te osoba koje su s njima u kontaktu”.

Iako je prvi slučaj koronavirusa zabilježen upravo kod zaposlenika Ericssona Nikole Tesle, ICT kompanije koja se dobro pripremila za krizne situacije, slična je razina pripreme prisutna po cijelom tehnološkom sektoru. Infobip, najglobaliziranija hrvatska kompanija s više od 60 ureda diljem svijeta, potvrdio nam je da njihov krizni tim “iz minute u minutu” prati razvoj događaja te interno informira zaposlenike. Otkazali su sva međunarodna putovanja, planirana događanja u uredima i posjete poslovnim partnerima. “Preventivno svi zaposlenici iz Infobipovih ureda u Hrvatskoj, u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu, u naredna dva tjedna rade od kuće, neće dolaziti na radno mjesto.

Ista preventivna mjera vrijedi i za naše zaposlenike u našim uredima u Kini i Italiji, dok za druge urede diljem svijeta redovno pratimo razvoj situacije s koronavirusom i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke tijela na nacionalnim razinama”, poručuju iz Infobipa. A1 Hrvatska potvrdio je da su preventivno ograničili službena putovanja. Naslužbeno, tu je mjeru početkom tjedna uvela većina većih tehnoloških tvrtki u Hrvatskoj.

“Organiziran je poseban tim koji pomno prati situaciju s koronavirusom. Kompanija je donijela odluku o ograničavanju domaćih i inozemnih putovanja koja su zamijenjena video konferencijama”, kažu te naglašavaju da svakodnevno o tome informiraju zaposlenike. Nanobit interno prati situaciju. Kažu da su spremni za brze reakcije. Preventivno su otkazali sva poslovna putovanja, jer odlaske u inozemstvo smatraju rizičnima.

Pojašnjavaju da i inače omogućavaju zaposlenicima da privremeno rade od kuće, a one koji se ne osjećaju dobro potiču da ostanu kod kuće zbog vlastitog, ali i zdravlja kolega. Informirali su zaposlenike o koronavirusu kako bi spriječili nepotreban strah, paniku i pretjerane reakcije. “Nanobit ipak zasad nije donio nikakvu službenu odluku o većim promjenama u načinu rada jer procjenjujemo da za to trenutno nema potrebe”, poručuju iz Nanobita.

‘Osigurat ćemo i usluge’
U HT kaže da su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama te da zaposlenike pravodobno obavještavju. “Poduzimamo aktivnosti koje će u najvećoj mogućoj mjeri omogućiti nastavak redovnog poslovanja. HT će zaposlenicima osigurati maksimalnu podršku u zaštiti zdravlja, imajući na umu pritom i potrebu da, kao tvrtka od strateškog značaja za našu zemlju, osiguramo kontinuitet usluge našim korisnicima”, kažu u HT-u te dodaju da je njihov sigurnosni centar dostupan je 24 sata na dan.

U IN2 grupi imaju krizni plan za situacije nepredviđenih tehničkih okolnosti i prirodnih nepogoda. Dodaju da na temelju mehanizama iz tog plana uspostavljaju i proceduru te plan postupanja u slučaju širenja zaraze ovim virusom, koji će pokrenuti sukladno preporukama nadležnih službi. “Zaposlenicima smo jutros poslali podsjetnik o mjerama opreza i postupanja u slučaju širenja zaraze. S obzirom na informacije i preporuke nadležnih službi, u ovom ostajemo pri uobičajenoj organizaciji posla. Ako se okolnosti u smislu razumne procjene opasnosti od širenja zaraze promijene, aktivirat ćemo opciju rada od kuće za naše zaposlenike”, kažu u IN2 grupi. U MSAN-u grupi navode da prate preporuke Ministarstva zdravstva i kriznog stožera.

“Tehničke preduvjete za rad od kuće zaposlenika već imamo riješene, a Grupa ima i razvijene planove postupanja za slučaj prirodnih katastrofa i sličnih kriznih situacija te ćemo sukladno potrebi postupit po definiranim procedurama”, poručuju. U King ICT-u upravo izrađuju plan za konkretnu situaciju. Imaju ih za protupožarnu i protupoplavnu zaštitu, ali ovo je nešto posve drugo.

I kod njih rad od kuće moguć od prije te da će se primjenjivati za sve koji su bili u neposrednoj blizini i kontaktu s potvrđenim zaraženim ili članovima obitelji/prijateljima potvrđenog zaraženog. “Ako će netko imati povišenu temperaturu, poteškoće s disanjem ili kašljanjem, upućujemo ga da se obvezno konzultira s liječnikom te nas informira”, kažu u King ICT-u. U ENT-a u srijedu su izjavili da u ovoj situaciji svi njihovi zaposlenici rade od kuće bez ikakvih problema.

Autori teksta su Darko Bičak, Marija Crnjak, Marta Duić, Bernard Ivezić i Saša Paparella

New Report

Close