Ispovijest blizanaca iz karantene: ‘Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti’

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2020. u 09:48
Infektivna bolnica Fran Mihaljević, Foto: Robert Anić / Pixsell

Soba u kojoj boravi zaključana je i gotovo nitko ne ulazi.

Blizanci koji su prvi u Hrvatskoj oboljeli od koronavirusa odlučili su ekskluzivno za Jutarnji list podijeliti svoju priču kako bi umirili javnost i otklonili dezinformacije koje se pojavljuju posljednjih dana.

Braća se nalaze u karanteni u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a s novinarima Jutarnjeg su telefonski razgovarali u srijedu u 19.40 sati. Na razgovor su pristali uz uvjet da ne objavljuju njihov identitet kako bi poručili da se dobro osjećaju te da panika o kojoj čitaju iz svoje bolesničke sobe zaista nije potrebna, navodi dnevnik u broju od četvrtka.

Do prije nekoliko sati svaki od njih bio je u svojoj sobi, no sada su zajedno i vrijeme krate čitanjem vijesti, koje se tiču uglavnom koronavirusa.

“Prvo da razriješimo misterij tko je bio u Milanu. Točna informacija je da smo na putu od srijede 19., do petka 21. veljače, u Milanu bili moja djevojka i ja. Dakle, nije bio moj brat niti itko od prijatelja. Na put smo išli autobusom i isto smo se tako vratili”, kaže blizanac koji je prvi u Hrvatskoj obolio od koronavirusa.

“Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca”, kaže.

Za karantenu u koju je smješten nakon što je zbog temperature i poziva liječniku prošao proceduru u Zaraznoj bolnici kaže da je ozbiljna.

Soba u kojoj boravi zaključana je i gotovo nitko ne ulazi. Sam mjeri temperaturu, razinu kisika u krvi i otkucaje, a osim toga, videonadzorom je pokriven 24 sata. S liječnicima razgovara preko interfona ili mobitelom. Što se samog zdravstvenog stanja tiče, osim temperature koja nije prelazila 38 stupnjeva Celzijevih, nema druge simptome i dobro se osjeća.

Potom je istu proceduru prošao i drugi brat koji je uz temperaturu osjetio bolovae u mišićima i zglobovima. I njegovi nalazi bili su pozitivni na koronavirus, tako da su u srijedu u poslijepodnevnim satima odlučili braću staviti zajedno u sobu.

“Osoblje koje je u zaštitnim odijelima otključa sobu, ostavi hranu i udalji se. Oni uzimaju hranu, opet ih zaključaju. Pribor je od plastike tako da ga ne moraju vraćati nego se odbacuje u posebne kante za smeće.

Tretmanom u bolnici su prezadovoljni. Kažu kako vide da su poduzete sve mjere zaštite te kako svi tamo rade s maksimalnom ljubavi i pažnjom, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close