Velika hrvatska hotelijerska kompanija prodana tvrtki iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2023. u 12:09
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U medijskim napisima spekulira se, prema navodnim izvorima iz struke i drugih (anonimno), da je cijena prodaje oko 200 milijuna eura, te da CPI grupa “prodajom nastoji smanjiti pozamašan dug, za koji su ‘krive’ brojne akvizicije”.

CPI Property Group, u čijem je većinskom vlasništvu hotelijerska tvrtka Sunčani Hvar, potvrdila je u utorak Hini da je potpisala obvezujući ugovor o prodaji sto posto dionica tvrtki Sunčani Hvar Nekretnine i Sunčani Hvar s kupcem Eagle Hillsom, investitorom i developerom nekretnina i ugostiteljstva iz Abu Dhabija.

“CPI Property Group sa zadovoljstvom objavljuje potpisivanje obvezujućeg ugovora o prodaji 100 posto dionica Sunčani Hvar Nekretnine d.o.o. i Sunčani Hvar d.d., tvrtke koje posjeduju i upravljaju hotelima Sunčani Hvar, jedinstvenim portfeljom resorta na otoku Hvaru u Hrvatskoj. Kupac je Eagle Hills, investitor i developer u oblasti nekretnina i ugostiteljstva sa sjedištem u Abu Dhabiju”, prenose iz CPI-ja na upit Hine.

Za samu transakciju tj, postignuti iznos kupoprodaje ne iznose detalje ni kada će biti dovršena te dodaju da transakciju uvjetuje odobrenje hrvatske antimonopolske agencije.

“CPI Grupa i dalje bilježi snažan interes ulagača za hotele jer su se turizam i poslovna putovanja u potpunosti oporavili od razdoblja civida. Sigurni smo da će Eagle Hills doprinijeti nastavku uspjeha Hvara kao poželjne turističke destinacije”, poručio je kratko direktor CPI Hotelsa (u grupi zaduženi za hotelski biznis) Jan Kratina.

Iz te Grupe su u utorak na upite Hine poručili i da “nemaju daljnjih komentara osim te službene objave”.

Sunčani Hvar najvažnija je otočna i ukupno hotelska kompanija za Hvar i Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i hrvatski turizam u cjelini, a koja je u zadnjih 20-ak godina, od privatizacije do sada, promijenila nekoliko stranih vlasnika. Oni su ulagali u objekte te hotelske kuće, ali i u tržišno repozicioniranje na višu razinu kvalitete usluga i ponude. Od 2014. u vlasništvu je CPI Grupe, a u portfelju tvrtke je nekoliko hotela, kamp, plažni klubovi i objekti. Dnevno može smjestiti oko dvije tisuće turista, a zapošljava oko 700 stalnih i sezonskih radnika.

Iz samog Sunčanog Hvara i njegove sadašnje uprave na čelu s predsjednicom Gordanom Tomičić za sada se nisu oglasili niti odgovarali na upite, a ni iz CPI Grupe nisu odgovorili znaju li nešto oko planova novog kupca/vlasnika Sunčanog Hvara, niti zašto su prodali tu tvrtku.

U medijskim napisima spekulira se, prema navodnim izvorima iz struke i drugih (anonimno), da je cijena prodaje oko 200 milijuna eura, te da CPI grupa “prodajom nastoji smanjiti pozamašan dug, za koji su ‘krive’ brojne akvizicije”.

Navode i da je kupac Muhamed Alabar, vlasnik tvrtke Eagle Hills, sa sjedištem u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Komentirajte prvi

New Report

Close