Buduća luksuzna četvrt u srcu Europe bit će izgrađena doslovno ‘na moru’: Cijena ide do 120.000 eura za kvadrat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2023. u 09:01
FOTO: Pixabay

Projekt pod nazivom Mareterra, kojim će se gradu-državi Monaku na Sredozemlju dodati još šest hektara, bit će dovršen za godinu dana, osam mjeseci prije dogovorenog roka, objavila je u ponedjeljak tvrtka Anse du Portier, promotor projekta vrijedan dvije milijarde eura.

Mala kneževina ukupne površine od 2,03 km2 u kojoj živi 39.000 stanovnika već se pedesetih godina prošlog stoljeća proširila 40 hektara prema moru, no najnoviji projekt pokrenut 2015. bez premca je, čak i kada se usporedi s građevinama Bliskog istoka, zahvaljujući strogim seizmičkim i ekološkim pravilima, a i zbog dubine.

Buduća luksuzna četvrt bit će izgrađena doslovno “na moru”, točnije na podvodnom nasipu dubokom 50 metara. Smještena je uz Grimaldi Forum, kongresni centar Monaka, obuhvaća pet zgrada, svekupuno 130 stambenih jedinica i deset vila.

Luksuzni stambeni kompleks osmislili su talijanski arhitekt Renzo Piano i tvrtka Vallode et Pistre.

Prodaja nekretnina nije upitna. Dosad su prodane gotovo sve stambene jedinice. AFP piše da cijena četvornog metra u Monaku može iznositi i do 120.000 eura.

Još treba dovršiti okućnice koje će biti ozelenjene, a četvrt će imati šetnicu uz more, manju luku i park dostupan svima.

“Mareterra je iznimno postignuće za Monako”, rekao je Guy-Thomas Levy-Soussan, direktor tvrtke Anse du Portier, koja okuplja privatne investitore i monegaške obitelji.

“Stoga mogu reći da je more nov teren za osvajanje, no ne smijemo ga uništiti”, kazao je, dodavši da se nada kako će ovim projektom uspjeti pokazati “da je to moguće” te da će se unaprijediti “promišljanja i dobre prakse u ovoj domeni”.

Levy-Soussan ističe da su u novoizgrađenom stambenom dijelu koji će biti smješten između dvaju podvodnih prirodnih rezervata, rekreirana nova staništa za floru i faunu na stijenama i umjetnim grebenima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jeftinije je kruzera nadelati?

Btw. Ostao zeverly hills bez vode jedno deseti put ove godine..

Puno CO2.. a mi bumo pasivnu hižu delali s hladnom vodom.. # krleža

New Report

Close