Već sedam godina pokreću pozitivne priče u Osijeku, ali i van Hrvatske

Autor: Lucija Špiljak , 27. srpanj 2021. u 07:12
Udruga ima četrdesetak članova/TOMISLAV ŠILOVINAC

Odnedavno razvijaju projekte koji se direktno vežu na razvoj turističkog potencijala, osobito u pogledu razvoja urbane kulture poput projekta Urbane intervencije. Projekt obuhvaća nekoliko aktivnosti koje za cilj imaju oživljavanje zaboravljenih i napuštenih objekata.

Udruge čine važan kotač u razvoju zajednice, ali i poticanju osnaživanja pojedinaca kroz volontersko ili radno iskustvo; udruge su poslodavci i kreatori novih sadržaja. Upravo zato ih ne treba podcjenjivati već im treba pružiti konkretnu podršku i potaknuti njihov razvoj”, ističe Darija Walter, predsjednica osječke udruge simbolična imena PLANtaža koju je 2014. skupina entuzijasta osnovala sa željom da pokrenu pozitivne priče u svom gradu.

Od samog su početka usmjereni na promicanje održivog načina života, ekologije, kreativnosti i umjetnosti te društveno odgovornog poslovanja, čime oživljavaju malu, ali snažnu i kreativnu osječku scenu.

Udruga broji 40 članova, od čega je polovica aktivnih, a u uoči sedmog rođendana broje više od 140 provedenih projekata i aktivnosti, surađuju s velikim brojem organizacijama civilnog društva, kreativnim pojedincima i poduzetnicima, a jačaju i vlastite snage s novim članicama i članovima.

Urbane intervencije

Darija kaže da su prvi projekti Udruge bile razne kreativne i ekološke radionice, ReArt festival te projekt Papergirl koji su prilagodili svojim potrebama i od globalne ideje stvorili novi koncept eventa/druženja s naglaskom na razmjenu kreativnosti na različitim lokacijama.

Kad su se tek osnovali, podržala ih je nekolicina osječkih udruga – Plesni studio Shine, udruga Slama i Udruga za kreativni razvoj Slap – s kojima i danas surađuju i pokreću nove projekte, no suradnje su se širile i van Osijeka, ali i van granica Hrvatske. Primjer je projekt Interreg projekt Vučedol koji trenutno provode s partnerima iz Budimpešte i Pečuha te muzejom Vučedolske kulture.

“Prekogranična suradnja na Interreg projektu samo će dodatno ojačati naše kapacitete i dati nam vjetar u leđa za neke nove ideje, osobito s organizacijama koje dijele naše stavove prema odgovornom poslovanju i održivom pogledu na budućnost. Na svu sreću, sve je više pojedinaca koji pokreću zdrave i održive priče kroz djelovanje u udrugama ili samostalno na razvoju održivog načina života koji je sada, više nego ikada, potrebniji zbog mogućih izazova s kojima se kao čovječanstvo suočavamo ili ćemo se tek suočiti.

Odnedavno razvijamo projekte koji se direktno vežu na razvoj turističkog potencijala, osobito u pogledu razvoja urbane kulture poput projekta Urbane intervencije. Projekt obuhvaća nekoliko aktivnosti koje za cilj imaju oživljavanje zaboravljenih i napuštenih objekata.

Najstariju tramvajsku postaju u Osijeku pretvorili su u galeriju na otvorenom/TOMISLAV ŠILOVINAC

Usmjeren je na propitivanje prostornih odnosa spojem arhitekture i ulične umjetnosti te interakcije obnovljenog objekta i lokalne zajednice. Najbolji primjer za to je najstarija tramvajska stanica u Osijeku, izgrađena 1926. godine, koja je projektom Urbane intervencije postala galerija na otvorenom u sklopu koje su se do sada predstavila tri akademska umjetnika.

Urbane intervencije pokrenule su jedan kontinuitet kreativnih promjena u prostoru poput galerije na otvorenom, mozaika, oslikanih klupa ili strujnih kutija. Možda su to sitnice, no i one zahtijevaju organizaciju i detaljan plan provedbe. Edukativni projekti poput Zelene školice i projekta MOSS (mobilna solarna stanica) do sada su uspješno ostvareni u 11 osnovnih škola diljem Osijeka.

Naš prvi EU projekt Zlatne godine ima za cilj ostvariti suradnju s umirovljenicima grada Osijeka kroz provođenje 200 aktivnosti, socijalnih i međugeneracijskih programa, a dobrom suradnjom s partnerima samo ćemo još više obogatiti život umirovljenicima kojima je potrebna posebna podrška zbog situacije uzrokovane Covid-19 pandemijom.

Također smo pokrenuli neke nove projekte poput Zbrini masku, Moja prilika i Urbani Osijek koji će vjerujemo ostvariti svoje rezultate i ostaviti jedan dobar trag na sceni Osijeka i županije”, navodi Darija.

Odlična suradnja s mladima

Cilj projekta Zbrini je zagovaranje grada bez jednokratne plastike, projekt Moja prilika trebao bi dodatno osnažiti mlade na temu mobilnosti i sudjelovanja u Erasmus programima, dok će Zelena školica učenike pet osnovnih škola upoznati s mladim poljoprivrednicima i permakulturnim načinom uzgajanja hrane.

Darija smatra da se svijest pojedinaca počela mijenjati na bolje, osobito nakon pandemije, no da se istovremeno svijest poslovnog i javnog sektora tek formira kao rezultat osviještenosti pojedinca. Nove generacije puno bolje shvaćaju prednosti obnovljivih izvora energije. Svijest mladih se, kaže, najviše očituje kroz provođenje projekta MOSS.

“Učenici i mladi žele biti uključeni u projektne aktivnosti i do sada smo imali jako lijepe suradnje, osobito u školama koje provode izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje.

Trudimo se kroz edukativne programe ponuditi najmlađima zanimljiva i kreativna rješenja jer jedino tako možemo očekivati bolje generacije od nas samih”, navodi Darija, dodajući kako je suradnja njihove udruge s lokalnim vlastita korektna, no da može biti i bolja, pogotovo kroz poticanje i lakše i konkretnije komunikacije.

Trenutačno provode aktivnosti EU projekta Zlatne godine, a sudjelovat će na Osječkoj ljetnoj noći gdje će organizirati Plesnjak za umirovljenike uz brojne druge sadržaje. Provode i programe emocionalnog razvoja i sadnje terapijskog vrta u dvorištu Doma umirovljenika, vježbe na otvorenom, radionice informatičke pismenosti…

“U svakom slučaju, pred nama je radno ljeto i jesen te proslava sedmog rođendana koja će, nadamo se, biti moguća”, zaključuje Darija Walter.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close