Uvođenje eura: Za manje od dva tjedna trebali bismo doznati fiksni tečaj konverzije

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2022. u 13:24
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Euro stiže 1. siječnja 2023. godine, a prve cijene koje bi trebale biti izražene u eurima dolaze nam već ovoga rujna.

Građane Hrvatske zanimaju svi detalji vezani za uvođenje eura, javlja HRT. O tome je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska”, u rubrici financijska pismenost, govorila gošća Ana Šabić, direktorica Direkcije za europsku suradnju u HNB-u.

Euro dolazi

Euro stiže 1. siječnja 2023. godine, a prve cijene koje bi trebale biti izražene u eurima dolaze nam već ovoga rujna.

“Zakonom o uvođenju eure predvidjeli smo tu važnu mjeru za zaštitu potrošača, koja se odnosi na obvezu dvojnog iskazivanja cijene i drugih novčanih iskaza vrijednosti. Ta obveza započinje 5. rujna. Moguće je početi dvojno iskazivati cijene i ranije, ali ne prije negoli je poznat fiksni tečaj konverzije koji ćemo znati 12. srpnja. Vijeće ministara financija EU objavit će konačnu odluku da Hrvatska uvodi euro 1. siječnja, kao i o fiksni tečaj konverzije”, objasnila je Ana Šabić, direktorica Direkcije za europsku suradnju u HNB-u.

Dodaje kako je ovoj važnoj odluci prethodio niz drugih važnih koraka – jedan od njih je ocjena ispunjavanja kriterija za uvođene eura koji su za Hrvatsku, kao i ostale zemlje koje još nisu uvele euro, izradile Europska Komisija i Europska središnja banka.

“U izvješću je potvrđeno da Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura, uključujući onaj koji se odnosi na inflaciju. Te ocjene uključuju i najnovije podatke o inflaciji”, rekla je.

Štednja i krediti – prelazak jednostavan i lagan

Što se tiče štednje i kredita u kunama, Šabić kaže kako je to sve dio prelaska na euro koji će za građane biti prilično jednostavan i lagan.

“Banke će 1. siječnja depozite i kunske kredite automatski prebaciti u eurske, koristeći taj fiksni tečaj konverzije. Neće biti nikakve naknade za građane i ne moraju ništa posebno poduzimati po tom pitanju”, istaknula je.

Prvih 14 dana siječnja imat ćemo, dodaje, prijelazno razdoblje što se tiče plaćanja, te će tada u opticaju biti i kune i euro.

“Moći ćemo platiti u kunama, a razliku ćemo primiti u eurima. Ako trgovac na kraju dana možda ostane bez euro kovanica ili gotovine, može tu razliku vratiti u kunama”, ističe.

Cijene u kunama, kaže Šabić, bit će izražene i u kunama do kraja 2023. godine.

“Taj mehanizam iskazivanja dvojne cijene ima dvojaku ulogu – važan je alat za zaštitu potrošača, jer pomaže sprječavanju neopravdanog rasta cijena. S druge strane, taj nam mehanizam pomaže da se lakše priviknemo na nove iznose u valuti eura”, naglasila je.

Iskustva drugih pozitivna

Iskustva drugih država članica s uvođenjem eura do sada su, kaže, uglavnom dosta pozitivna.

“Pratimo javno mišljenje o uvođenju eura – to su činile i druge članice. Koliko je taj proces bio uspješan u drugim zemljama govori i to koliko je naglo porasla podrška javnosti uvođenju eura. Primjer su baltičke zemlje koje su prije uvođenja eura imale dosta nisku razinu podrške euru, da bi već u prvim tjednima naglo skočila i ostala cijelo vrijeme na tim razinama”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close