Od rujna cijene u kunama i eurima, ali ne kod svih: Ovo su iznimke

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2022. u 13:38
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Važno je naglasiti da će i svi oni koji nemaju obvezu isticanja dvostrukih cijena biti dužni ukupni iznos za prodanu robu ili uslugu na računu potrošaču iskazati u kunama i eurima.

Neće svi morati od 5. rujna dvojno iskazivati cijene u kunama i eurima. U vladinim smjernicama za prilagodbu gospodarstva procesu uvođenju eura navedeni su izuzeci među kojima su, između ostalih, tržnice, kiosci, taksiji i benzinske postaje.

Iznimke su propisane za slučajeve za koje bi prilagodba dvojnom iskazivanju cijena bila teško ostvariva iz “tehničkih, operativnih ili drugih razloga ili bi isto bilo ostvarivo uz nerazmjerne troškove”. “Dodatno, ograničenost prostora za dvojno iskazivanje cijena mogla bi rezultirati dovođenjem potrošača u zabludu radi nepreglednosti iskazanih cijena”, objašnjava se u Vladinim smjernicama.

Zbog toga dvojne cijene ne moraju biti iskazane ni na fiksnim panelima i ostalim fiksnim stupovima benzinskih postaja, zaslonima blagajni i samoposlužnih uređaja, igrama na sreću, zrakoplovnim kartama, kartama za javni prijevoz, kuponima za popuste, iznosu povratne naknade na ambalaži, knjigama, poštanskim markama, biljezima, poklon-karticama, SIM karticama, otisnutim ulaznicama za kazalište ili koncerte, vagama i naljepnicama s vaganom cijenom.

Važno je naglasiti da će i svi oni koji nemaju obvezu isticanja dvostrukih cijena biti dužni ukupni iznos za prodanu robu ili uslugu na računu potrošaču iskazati u kunama i eurima.

Tako, primjerice, Hrvatske autoceste neće imati obvezu dvojnog iskazivanja cijena na fiksnim panelima koji se nalaze u blizini naplatnih postaja zbog ograničenog prostora, sigurnosnih razloga te nepreglednosti cjenika za vozače. Međutim, na računu za cestarinu, kao i na izlaznom displeju mora biti naznačen iznos cestarine i u eurima i u kunama, uz navođenje fiksnog tečaja konverzije.

Isto tako, taksisti od 5. rujna neće na taksimetrima morati imati stanje vožnje iskazano u kunama ili eurima, ali će na računu morati iskazati cijenu u objema valutama. Na prodajnim mjestima koja su navedena kao iznimke do 31. prosinca 2022. cijene moraju biti iskazane u kunama, a od 1. siječnja 2023. u eurima, piše tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close