‘Osam mjeseci godišnje ne plaćamo struju koja je inače mjesečno bila oko 150 eura’

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2024. u 09:28
Foto: Unsplash

“Od ujutro do 14 sati proizveli smo 21 kilovatsati energije, a kuća troši što u višoj, što u nižoj tarifi oko 20 kilovatsati električne energije. Dakle i zimski mjeseci su pogodni u dobivanju električne energije”, rekao je Ljubomir Majdandžić, vlasnik solarne elektrane.

Obnovljivi izvori energije sve su zastupljeniji u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj. U prosincu su četiri dana potpuno podmirivali domaću potrošnju. Najviše se iskorištava solarna energija, a taj trend, prema procjenama, nastavlja se i ove godine, javlja HRT.

Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekao je da je interes jako velik.

“Sa 1. siječnjem imamo instalirano snage oko 462 MW u Hrvatskoj. Interes je jako velik, potencijal je jako velik i u narednom periodu očekujemo da se to i udvostručiti”, rekao je.

Istaknuo je i da je interes po regijama ravnomjerno raspoređen.

“Prošle godine smo osigurali za naše građane za obnovljene izvore energije ukupno 32 milijuna eura. Tu govorimo negdje od 5700 projekata uz dizalice topline i solarne kolektore, najpopularnije su fotonaponske elektrane, odnosno solari. Interes je jako velik i svim građanima koji su bili zainteresirani omogućena su sredstva”, rekao je dodavši da nastavljaju i ove godine s tim projektima.

Na pitanje kolika je to investicija za jednu prosječnu obiteljsku kuću, Balen je rekao:

“Kada govorimo o fotonaponskim elektranama za građane, mi smo prošle godine financirali 50 posto do 600 EUR po kW, što govori da je i Fond subvencionirao oko 3,5 do 4 tisuće eura, a ostatak 50 posto njihove. To je egzaktna računica”, tvrdi.

Najavio je i da će ove godine financirati do 1000 eura i za punionice za električne automobile.

Kad je riječ o preduvjetima, građani moraju biti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća, moraju imati prebivalište i gotove projekte.

“Mi smo uvjete objavili krajem prošle godine, tako da građani imaju dovoljno vremena da pripreme svu dokumentaciju i da se na vrijeme pripreme”, rekao je Balen.

Što se tiče industrije, rekao je da i tu postoji velik interes poduzetnika.

“Imali smo prvi natječaj za solare u prerađivačkoj industriji i odaziv je bio izvrstan, potpisali smo 165 ugovora i ove godine nastavljamo dalje s osiguranih 240 milijuna eura iz Modernizacijskog fonda, prvenstveno za industriju i naše poduzetnike”, rekao je.

Obnovljivi izvori energije sve su zastupljeniji

Ljubomir Majdanžić iz Španskog od solarnih panela na svojem krovu dobije 11.500 kilovatsati električne enrgije, a oni su i razlog zašto mu već mjesecima dolaze računi, no bez troškova.

“Ušteda u kućanstvu je takva da osam mjeseci ne plaćamo električnu energiju koja je mjesečno iznosila oko 150 eura, a sada su ti mjeseci nula eura. Od ujutro do 14 sati proizveli smo 21 kilovatsati energije, a kuća troši što u višoj, što u nižoj tarifi oko 20 kilovatsati električne energije. Dakle i zimski mjeseci su pogodni u dobivanju električne energije”, rekao je Ljubomir Majdandžić, vlasnik solarne elektrane.

Solarna energija građanima je pristupačnija i zbog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posljednji u nizu, vrijedan 120 milijuna eura, namijenjen je energetskoj obnovi obiteljskih kuća te postavljanju solarnih elektrana.

“Za fotonaponske elektrane konkretno dajemo 50 posto, financiramo 50 posto investicije, do 600 eura po kilovatu kućne elektrane. Jako je velik interes i kroz prošlu godinu smo isfinancirali nekih 3000 fotonaponskih elektrana”, rekao je Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Lani je u pogon elektroenergetskog sustava ušlo novih 238,7 MW, što je znatno povećanje tog segmenta, koji je trenutačno i dominantan u sustavu barem kad je riječ o obnovljivim izvorima. Situacija se počela mijenjati u posljednje dvije godine.

“Bili smo na začelju Europe s oko 1 posto. Sad smo došli sa instaliranom solarnom energijom na 2,2 posto. Sada po prvi puta u prošloj godini imamo u rujnu gdje su izvori biomase, bioplina i biotermala premašili proizvodnju hidroelektrana, a u prosincu prošle godine 4 dana smo imali isključivo energiju iz obnovljivih izvora”, rekla je Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Za solarne elektrane sve su više zainteresirani i gradovi. U Velikoj Gorici, u sklopu projekta Solarni grad, postavljene su na društvene domove, sportske objekte, dječje vrtiće i osnovne škole. Jedna od njih je ona u Novom Čiču.

“Ispred osnovne škole postavili smo prije tri godine, to je bio takozvani pilot-projekt gdje je ušteda bila čak i iznad 85 posto. Trenutno je postavljeno još 20 solarnih elektrana. Za dvije je još raspisan natječaj”, rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

Udio obnovljivih izvora energije u raspoloživoj električnoj energiji u prosincu je iznosio 19,5 posto, no to je još daleko od ambicioznog cilja Europske unije – da udio obnovljivih izvora energije dosegne 45 posto do 2030.

Komentirajte prvi

New Report

Close