Unatoč ljetnom računanju vremena, u nedjelju ne zaboravite napraviti jednu stvar kada krenete voziti

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2024. u 09:54
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Automobil s upaljenim svjetlima i u ovom je dijelu godine, bez obzira na više sunca i prirodne svjetlosti, puno uočljiviji od vozila bez svjetala.

U  noći sa subote na nedjelju u dva sata kazaljke ćemo pomaknuti na tri, kako bismo ‘uskočili’ u ljetno računanje vremena.  Uredbom Vlade Republike Hrvatske određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada u tri sata, tako što će se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata. No, što nam se do tada mijenja?

Iako se već nekoliko godina obveza paljenja, odnosno gašenja dnevnih ili kratkih svjetala na automobilima ne podudara sa smjenom ljetnog i zimskog računanja vremena, ovoga se proljeća to događa gotovo istoga dana – samo biste se jednoga dana, u nedjelju, za ljetnog računanja vremena mogli naći u problemu zaustavi li vas prometni policajac jer ste na automobilu zaboravili upaliti dnevna svjetla, piše Večernji list.

Naime, u članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31.ožujka. Motocikli i mopedi cijele godine moraju imati upaljena svijetla za vrijeme vožnje, pa se njihovim vozačima ovdje ništa ne mijenja. Ipak, bez obzira što od ponedjeljka više nećete morati voditi brigu o svjetlima danju (noću i u uvjetima smanjene vidljivosti ona su i dalje obavezna), savjetujemo vam da i dalje zadržite naviku paljenja dnevnih svjetala.

Automobil s upaljenim svjetlima i u ovom je dijelu godine, bez obzira na više sunca i prirodne svjetlosti, puno uočljiviji od vozila bez svjetala, pogotovo ako je sive, srebrne ili bijele boje, a takvi su danas u većini. Ušteda koju ćete postići ‘prištedite’ li svjetla zaista je mizerna, pogotovo usporedi li se s većim izgledima za prometnu nesreću.

Komentirajte prvi

New Report

Close