Ulazimo u desetu godinu projekta koji pomaže mladima da uđu u svijet rada

Autor: Ivan Tominac , 30. siječanj 2022. u 22:00
Završna svečanost devetog izdanja projekta prilikom koje su podijeljene plakete i zahvalnice studentima i tvrtkama partnerima/D. Višnjić/PIXSELL

Poslovni dnevnik s partnerima educira javnost o problemima osoba s invaliditetom.

Inicirajući projekt Iskustvo zlata vrijedi 2013. godine, Poslovni dnevnik imao je jasan cilj. Želja je bila proširiti svijest u poslovnoj zajednici o važnosti uključivanja mladih s invaliditetom te mladih slabijeg materijalnog statusa na tržište rada.

Danas, 10 godina kasnije, kada se ujedno obilježava i Europska godina mladih, projekt je glasniji nego ikada. U njega se tijekom godina uključilo više od 150 studenata te 40 kompanija i institucija, visokosenzibiliziranih za temu zapošljavanja tih ranjivih skupina.

U Hrvatskoj trenutno imamo gotovo 11.500 zaposlenih osoba s invaliditetom i osoba koje su upisane u očevid zaposlenih osoba s invaliditetom, dakle u pravom radnom odnosu. To je dobar poticaj da i dalje nastavimo s poticanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Ključan doprinos partnera
Projekt Iskustvo zlata vrijedi jedan je od onih koji djeluju upravo prema tom bitnom cilju. Praksa u renomiranim hrvatskim kompanija koju mladi ljudi dobivaju zahvaljujući ovom projektu bitna je iz niza razloga koji potiču njihov osobni i profesionalni razvoj.

Poticanje lakšeg zapošljavanja i senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se suočavaju ove skupine tek je sukus svega. Iskustvo koje su mladi uspijevali dobiti gotovo je neopisivo, a činjenica da su neki od praktikanata ostali i raditi u tvrtkama u kojima su obavljali praksu govori više od bilo kakve riječi.

150

studenata i 40 kompanija i institucija sudjelovalo je u projektu tijekom godina

Svake godine kroz projekt je prolazilo desetak studenata koji su kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi napravili prve poslovne korake te svojom ustrajnošću pokazali da invaliditet i materijalni status nisu nešto kroz što se primarno definiraju.

Baš nasuprot, pokazali su da se definiraju znanjem, vještinama, željama i snovima – baš kao i bilo koji drugi mladi čovjek koji će uskoro ili je tek zakoračio na tržište rada.

Odlučnost kompanija da svojim primjerom utječu na boljitak društva dajući studentima koji tek ulaze na tržište rada priliku da steknu radno iskustvo bila je ključna za održavanje i širenje projekta tijekom godina te je okupljen impozantan broj tvrtki i institucija koje su otvorile svoja vrata i osigurale studentima dragocjeno poslovno iskustvo.

Ove godine studenti su svoju praksu odradili u tvrtkama Bauerfeind, Hrvatska Lutrija, Adria Media, Ad Plastik, INA i Tokić. Međutim, prethodnih godina kroz projekt su prošle i brojne druge tvrtke koje su prepoznale važnost u djelovanju protiv ovog društvenog problema.

S druge strane, svjestan dvojake uloge medija koji, osim što informiraju, ujedno i educiraju javnost o problematici zapošljavanja mladih s invaliditetom i mladih slabijeg materijalnog statusa, Poslovni dnevnik je tijekom proteklih godina na svojim platformama u fokus stavio upravo tu problematiku, a brojni relevantni mediji također su kontinuirano pratili projekt.

Zajedno smo mijenjali svijest i upoznavali poslodavce o mogućnostima osoba s invaliditetom i njihova doprinosa poslovnoj zajednici jer osobe s invaliditetom, što je vrlo važno, osim svojih znanja i vještina, u radno okruženje donose i vlastite osobnosti putem kojih se dugoročno stvaraju najviše vrijednosti u kompanijama.

Stoga je godine 2018. godine, prepoznavši ovu vrijednu inicijativu, i Ured pravobraniteljice osoba s invaliditetom Poslovnom dnevniku dodijelio Posebno priznanje za doprinos mijenjanju svijesti o osobama s invaliditetom.

Jedinstven u Europi
“Mladi studenti koji se prijavljuju iz godine u godinu zaslužuju veliko hvala jer i sami postaju ambasadori, pokazujući da osobe s invaliditetom nisu manje vrijedne ili lošiji radnici od drugih, naprotiv, a to je u Hrvatskoj važno kontinuirano isticati.

Mnoge tvrtke studentima su nakon prakse omogućile i stalno zaposlenje, što je još jedan korak više. Premda zbog pandemije koronavirusa projekt nije zaživio u punom obliku, ipak je opstao, a iduće nas godine čeka jubilarka što je sjajno, posebno gledajući rast projekta kroz devet godina na što smo uistinu ponosni”, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Članicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te predsjednicu udruge Zamisli Svjetlanu Marijon raduje što projekt ulaze u desetu obljetnicu, tim više što je jedinstven u Europi.

“Projekt se proširio i van Zagreba, dojmovi studenata su odlični, što daje dodatan polet kompanijama koje vide i prepoznaju da je važno ulagati u osobe s invaliditetom i njihovo znanje”, zaključila je Svjetlana Marijon.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close