Ulaganja u ultrabrzi internet u Hrvatskoj rasla gotovo 20 posto

Autor: Tanja Ivančić , 21. ožujak 2024. u 07:00
Na kraju 2023. u fiksnoj mreži bilo je gotovo 1.113.945 širokopojasnih priključaka/SHUTTERSTOCK

Telekomima su u zadnjem kvartalu prošle godine prihodi od interneta porasli 10 posto.

Telekomi koji posluju u Hrvatskoj – Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska, ali i ostali lokalni telekomi prema izvješću Hrvatske regulatorne agencije, iskazali su su se u protekloj godini jer su, pokazuju podaci, ukupno uložili u svjetlovodnu infrastrukturu gotovo 20 posto ili točno 19,44 posto više u odnosu na proteklu godinu.

Svjetlovodna infrastruktura ili optičke mreže iznimno su bitne za kvalitetan i brz pristup internetu. Valja znati, pojednostavljeno, da osim ‘prave’ optičke povezanosti što znači da je u cijelom dijelu mreže optika, do doma korisnika, postoje i mreže koje su kombinirane s ostalim tehnologijama, no upravo optički dio omogućava joj kvalitetu i ubrzanje.

Mobilna mreža popularnija
Primjer takve mreže velikog kapaciteta, koja je mahom optička ili kabelska te omogućava ultrabrzi internet, jest VHCN mreža, a rast broja priključaka na toj mreži izravna je posljedica ulaganja u optičke mreže.

Bakrena infrastruktura u padu

Bilježi se pad broj priključaka na bakrenoj infrastrukturi od 4,93 posto, što je posljedica migracije na brze internetske mreže.

Prema posljednjim podacima HAKOM-a, udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima u ukupnom broju internetskih priključaka u fiksnim mrežama na kraju prosinca 2023. iznosio je 39 posto.

Istovremeno, bilježi se pad broj priključaka na bakrenoj infrastrukturi te ih je bilo 633.873 krajem prosinca, što je pad od 4,93 posto, što je također posljedica migracije na brze internetske mreže. Inače, na kraju 2023. u fiksnoj mreži ima gotovo 1.113.945 širokopojasnih priključaka, što je 2,98 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Ukupni broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu, u koji, pak, ulazi i onaj putem mobilnih mreža je u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu bio 6.556.802 te spram lani porasta 6,12 posto.

39

posto udio je korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima u ukupnom broju internetskih priključaka u fiksnim mrežama

Odlični rezultati
Valja znati da je širokopojasni pristup širi termin od VHCN mreža odnosno odnosi se na pristup internetu velikim brzinama, a njegove kategorije su i osnovni, brzi, ultrabrzi te gigabitna povezivost. VHCN mreže su, ponovimo, one mreže vrlo velikog kapaciteta koji omogućuju ultrabrzi širokopojasni pristup i/ili gigabitnu povezivost.

Kada se radi o prihodima od interneta zabilježeno je 189.938.718 eura u zadnjem kvartalu, što 9,77 posto više negoli u istom razdoblju lani. Prihod od pristupa internetu putem fiksne mreže iznosio je 56.046.931 eura, odnosno porastao je šest posto u odnosu na lanjski kvartal. Prihod od pristupa internetu putem mobilne mreže, kazuju podaci HAKOM-a bio je 133.673.340 eura te je ostvaren rast s obzirom na zadnji kvartal lani od 11,30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close