Ugostitelji sutra u štrajku, evo što traže od države

Autor: Marija Crnjak , 09. rujan 2020. u 10:25
FOTO: Pixabay

U današnjoj najavi prosvjeda otkrivaju rezultate ankete na uzorku od 500 ugostitelja, koji su otkrili da ih 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone.

Ugostitelji Kvarnera i Istre će u četvrtak 10. rujna s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa, te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva.

Akciju „5 do 12“ pokrenula je Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre. Konkretno, od države traže obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 posto, te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om. U današnjoj najavi prosvjeda otkrivaju rezultate ankete na uzorku od 500 ugostitelja, koji su otkrili da ih 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Oko 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno na otkaze radnicima.

Ugostitelji ističu da su dosadašnje mjere bile samo privremeno rješenje.

„U naporima da zadrže istu razinu ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti iscrpili sve resurse koje imaju na raspolaganju te za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći.“, rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

a da ne pričam kolike su im marže. za četri mjeseca nakrcaju se za cijelu godinu. baš ih žalim, možeš mislit, evo sve mi suze po petama teku

koliko su pokrali radeći pola pola može ih sve biti sram što se bune. žašto netko ne pogleda poreznu karticu i imovinsko stanje svakoga od njih- to bar nije problem.

New Report

Close