Ugostitelji oštro kritiziraju odluku Vlade, evo što traže da bi preživjeli

Autor: Marija Crnjak , 28. siječanj 2021. u 14:25
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Odluka Vlade da produlji lockdown za ugostitelje naišla je na oštre kritike na terenu. Iako razumiju da se odluke donose zbog zaštite zdravlja stanovnika, ugostitelji ne razumiju zašto svi mogu prodavati kavu za van osim kafića, smatraju da su diskriminirani i upozoravaju da više ne mogu financijski izdržati.

“Stožer je donio takvu odluku jer smatra da to nije epidemiološki ispravno, zbog toga što potiče okupljanje i zadržavanje. Nadalje, zaključeno je da zbog činjenice što nismo uspjeli stvoriti kolektivnu svijest o poštivanju mjera ugostitelji ne mogu raditi jer njihov posao nije čista prodaja asortimana nego i osobna sreća i zadovoljstvo pojedinca. Smatramo da Stožer nema stvarnu sliku stanja na terenu i zatražili smo hitni sastanak u vezi s tim. Držimo da ova odluka nije osobito mudra, ali svatko bira svoj put u smjeru borbe protiv pandemije. Poštujemo odluke, ali dok u isto vrijeme nemamo adekvatno provedivu financijsku pomoć, nije očekivano da ćemo se prestati boriti za pravedni balans između poštivanja epidemioloških mjera i financijske štete koju ono nosi”, stoji u priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja. Ipak, kako je za Poslovni.hr otkrila nova predsjednica udruge Jelena Tabak, udruga ne planira organizirati ni poticati nikakve aktivnosti građanskog neposluha, odnosno otvaranja objekata mimo odluke Stožera i Vlade.

“Mi nismo za to, ali nećemo moći kontrolirati stanje na terenu ako se to počne događati. Poručili smo svom članstvu da onaj tko otvori mora individualno snositi odgovornost za takvu odluku”, kaže Tabak. Udruga očekuje poziv iz Stožera i Vlade, a na stolu će prije svega biti njihov zahtjev da im se isplati naknada od 3 posto godišnjeg prometa kako bi preživjeli do otvaranja.

Iz Udruge Glas poduzetnika puno su oštriji, njihov predsjednik Hrvoje Bujas najavljuje da će se još konzultirati, no razmatraju se različite opcije djelovanja, od tužbi do građanskog neposluha. U komentarima na njegovu objavu javljaju se ugostitelji najavljuju otvaranje objekata 1. veljače, te pozivaju na tužbe protiv države. Njihov je stav da masovno otvaranje ne bi bilo moguće spriječiti ni sankcionirati, pa pozivaju na masovnost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne bih se izlagala  novčanoj kazni…… Ja bih ovog  bezobranog  starkelju..tako

išamarala ..da shvati i poruči dalje slijedeće:

ČOVJEK JE DRUŠTVENO BIĆE, sranje koje tek  sada razumijemo…

Poručite Njemačkoj…da Vam ostavi  novce  iz  fondova ,  jer je Hrvatska PREVIŠE  TRADICIONALNO  nastrojena  zemlja, kao i  Poljska i Italija i nek si oni

svoju  obiteljsko crnilo- otuđenost  i  depresiju..objese na  šešir ili  zakače

na  torbice . pederuše.

New Report

Close