Ništa od većeg popuštanja mjera, Plenković najavio manje izmjene samo u dva područja

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2021. u 12:22
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od najavljivanog popuštanja mjera gotovo da ništa neće biti. Blaže popuštanje predviđeno je tek u segmentu osnovnog školstva te sportskih aktivnosti.

Na sjednici Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će u Hrvatskoj mjere biti minimalno izmijenjene. Samo u segmentu osnovnih škola i sportskih aktivnosti. Ostala ograničenja ostaju na snazi do 14. veljače.

“Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u  odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol”, rekao je Plenković.

“Smrtnost također pada, što je dobro. To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i stožerom mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u 2 segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5-8 razreda krenu na nastavu, a drugi u dozvoljavanju sportskih aktivnosti na zraku”, rekao je Plenković.

“Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života”, rekao je.

Davor Božinović dodatno je pojasnio popuštanje mjera.

“Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola”, rekao je Božinović.

“Drugi važan aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na djecu. To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice”, rekao je Božinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close