Šibenik dobiva Centar za gospodarenje otpadom vrijedan 180 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2015. u 15:06
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode raspisalo je natječaj za izvođače radova za gradnju…

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode raspisalo je natječaj za izvođače radova za gradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac u Šibeniku, vrijednost investicije je 180 milijuna kuna, a kraj natječaja očekuje se krajem godine nakon čega kreće gradnja, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

U CGO Bikarcu obrađivat će se otpad s područja Šibensko-kninske županije u kojoj živi 109.375 stanovnika.

Centrom će upravljati tvrtka Bikarac Centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije, koja je raspisala javni natječaj za drugu fazu radova. Otvorenje centra očekuje se koncem 2017., istaknuo je u priopćenju ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović.

Sedamdeset posto troškova gradnje sufinacirat će EU, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 20 posto, dok će ostatak od 10 posto troškova gradnje pokriti Grad Šibenik.

Površina centra Bikarac iznosi oko 249.800 metara četvornih, a u njemu će biti zaposleno 50 djelatnika.

U prvoj fazi projekta CGO Bikarac sanirano je postojeće odlagalište otpada i sagrađena nova ploha za odlaganje, navode iz Ministarstva.

Ministar Zmajlović najavio je da se ove godine planira otvorenje dva centra za gospodarenje otpadom, a tri će se prijaviti za EU sufinanciranje.

Otvorit će se CGO-a Marišćina u Rijeci i Kaštijun u Puli, i u tim će se centrima obrađivati otpad s područja Istarske i Primorsko-goranske županije u kojima živi više od pola milijuna građana.

Ove godine za EU sufinanciranje planira se prijaviti tri CGO-a – CGO Biljane Donje u Zadru, CGO Piškornica u Koprivnici te CGO Babina Gora u Karlovcu.

Također u pripremi je izrada potrebne dokumentacije za prijavu za EU sufinanciranje još šest centara, najavljuju iz Ministarstva.

Kako bi se ubrzala gradnja tih centara Ministarstvo je izmijenio Plan gospodarenja otpadom.

Izmjenama se županijama, gradovima i općinama omogućilo i veće sufinanciranje CGO-a iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do 90 posto. Županije, gradovi i općine morat će osigurati sredstva potrebna za sufinanciranje 10 posto investicije.

Dosadašnji Plan predviđao je sljedeće udjele u financiranju gradnje CGO-a: EU fondovi i Fond za zaštitu okoliša 40 -80 posto, a ostalo županije i jedinice lokalne samouprave.

U Hrvatskoj je planirana gradnja ukupno 13 centara gospodarenja otpadom, ukupno vrijednih 5 milijardi kuna, a završetak gradnje centara planira se do kraja 2018., naveo je ministar Zmajlović. Dodao je da će se u centrima otvoriti 650 'zelenih radnih mjesta', a još oko 950 bit će otvoreno u tvrtkama i obrtima koji će ih opsluživati.

Centri za gospodarenje otpadom po svim svojim karakteristikama su suvremene tvornice koje rade u skladu s visokim ekološkim standardima. Trajno se odlaže tek minimalni dio otpada, dok se iz većeg dijela izdvajaju korisne sirovine i materijali za energetsko iskorištavanje, navode si Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close