U ovom dijelu zemlje najavljuju poskupljenje vode, očekuje se i poskupljenje voća i povrća koje se uzgaja u tom kraju

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2022. u 09:20
Foto: Pixabay

Postavlja se pitanje, ako će poljoprivrednici plaćati 23,46 posto više kubik vode – koliko li će oni poskupjeti svoje proizvode?

Od 1. lipnja, Vodovod Pula obračunavat će nove, više cijene usluge, javlja Glas Istre. Opravdavajući svoju odluku, iz pulskom komunalnog poduzeća komentirali su da je to posljedica drastičnog povećanja troškova energenata, sirovina i materijala te ostalih troškova poslovanja, a koji utječu na kompletan sustav distribucije vodoopskrbe pa je, po njima, bilo nužno korigirati cijene vodnih usluga za sve kategorije korisnika, a sve u cilju održavanja kvalitete usluge.

Od svih korisnika koje opskrbljuje pulski Vodovod najveće poskupljenje predviđeno je za poljoprivrednike koji vodu koriste za navodnjavanje svojih nasada. Njima cijena kubika vode raste za čak 23,46 posto! Do sada su kubik (1.000 litara) plaćali 3,41 kunu, a od lipnja će plaćati 4,21 kunu. Poznato je da mnogi poljoprivrednici koriste vodu iz bušotina/bunara, ali oni koji ih nemaju sigurno će preispitati cijene svojih proizvoda i pitanje je koliko će ih poskupjeti. Prema dostupnim studijama, veliki poljoprivredni kombinati uspijevaju s kubikom vode proizvesti četiri kilograma povrća ili kilogram voća ili kilogram pšenice ili litru mlijeka ili 1,1 kilogram kukuruza. Manjim poljoprivrednicima treba i više vode pa se iz navedenog može zaključiti koliko je stotina ili tisuća kubika vode mjesečno potrebno svakom poljoprivredniku u okolici Pule da osigura resurse za svoje normalno poslovanje.

Hoće li vodovodni udar na poljoprivrednike ubuduće biti ublažen nekim olakšicama ili poticajima, tek treba vidjeti, ali jasno je kako sniženje PDV-a na pet posto, a što je stupilo na snagu 1. travnja, nije imalo nikakvog efekta na cijene hrane. Sada najavljena poskupljenja, poput ove cijene vode, mogu ponovno pokrenuti novu spiralu rasta cijena hrane. Pitanje je hoće li te nove cijene detektirati Državni zavod za statistiku, ali će sigurno osjetiti potrošači u svojim takuinima.

Inače, jednaka cijena koja vrijedi za poljoprivrednike vrijedi i za jedinice lokalne samouprave koja plaća navodnjavanje urbanih vrtova i javnih zelenih površina. No, javnost manje brine hoće li Grad jednako zalijevati javne površine od pitanja po kojoj će cijeni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode kada dobiju nove, više, račune Vodovoda.

Poskupljuju dvije naknade

Drugi najveći cjenovni udar Vodovod je predvidio za socijalno ugrožene građane! Kubik vode njima poskupljuje 21,43 posto, sa 2,8 na 3,4 kune za svakih 1.000 litara potrošene vode. No, kako su to korisnici s najmanjom potrošnjom za očekivati je da će im računi biti minimalno uvećani. Na primjeru potrošnje pet kubika vode (mjesečno) račun raste sa 90,4 na 94,9 kuna, odnosno za pet posto. Za slučaj potrošnje 10 kubika račun Vodovoda povećava se sa 159,31 na 167,22 kune. Također za pet posto.

Kako je moguće da račun Vodovoda za socijalno ugrožene građane raste za pet posto, ako cijena kubika vode raste za 21,43 posto? Prosječan račun otkriva u čemu je zamka. Naime, dvije naknade Vodovoda koje sutra poskupljuju (fiksni i varijabilni dio) predstavljaju svega jednu četvrtinu ukupnog računa koji izdaje Vodovod socijalno ugroženim građanima. Taj račun bio bi znatno viši da svoje usluge poskupe ostale tvrtke navedene na njemu: Pragrande, Albanež, Hrvatske vode, Istarski vodozaštitni sustav i jedinice lokalne samouprave te da država poveća PDV (od 13 posto) na usluge Vodovoda.

Izračunali smo i koliko će prosječno porasti račun od 1. lipnja za korisnike stambenih objekata na području grada Pule. Oni koji troše 10 kubnih metara vode na mjesec, od 1. lipnja plaćati će 6,1 posto više, odnosno umjesto 190,4 kuna plaćati će 202,81 kunu. Oni koji troše 20 kubnih metara vode od lipnja će plaćati također 6,1 posto više. Do sada su plaćali 352,5 kune, a od lipnja 374 kune.

Dakle, i u slučaju kućanstva vidljivo je da porast cijene kubika vode za 16 posto, sa 4,95 na 5,75 kuna, ne znači da će za 16 posto porasti iznos na računima. To je iz razloga što usluge Vodovoda predstavljaju 40-ak posto ukupnog iznosa navedenih na računa za korisnike stambenih prostora.

Zaključujemo kako najmanje poskupljuje voda korisnicima poslovnih prostora, svega sedam posto. No, kod njih je ionako višestruko veća cijena nego kod ostalih. Cijena kubika im sutra raste sa 11,41 na 12,21 kuna.

Fiksni dio raste od 11 do 20 posto

Fiksni dio računa također poskupljuje od sutra, ali najavljen rast ne predstavlja značajan udar na potrošače kao što je to slučaj s rastom cijene kubika vode za velike potrošače. Za korisnike stambenih prostora i poljoprivrednike fiksni dio računa povećava se za 20 posto, s 15 na 18 kuna. Za poslovne prostore za 16,6 posto, s 30 na 35 kuna. Socijalno ugroženim građanima za 11,1 posto, s 9 na 10 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close