Stanovnike ovog dijela Hrvatske čeka novi rast cijena, vodu bi mogli plaćati najmanje duplo više nego do sada

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2022. u 11:23
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dva su rješenja za izlaz iz financijskog sunovrata ove vodoopskrbne tvrtke.

Ako HEP ustraje na cijeni električne energije za rad crpnih stanica na području cetinskog kraja, ponuđenoj kroz provedenu javnu nabavu ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’, cijena vode koja se isporučuje kućanstvima na prostoru gradova Sinja i Trilja te općina Dicmo, Hrvace i Otok trebala bi se samo po toj osnovi povećati najmanje 75 posto.

Kada se uključe povećane cijene ostalih troškova, nova cijena vode koju bi trebali plaćati potrošači u cetinskom kraju bit će najmanje dvostruko veća od sadašnje, javlja Slobodna Dalmacija. Za kućanstva i druge potrošače.

Ovo su u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj kod crpne stanice uz izvor Kosinac kazali sinjski gradonačelnik Miro Bulj i Josip Mioč, direktor ‘Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine’.

“Prošle godine ova naša tvrtka, u kojoj Grad Sinj ima najveći udjel od 47 posto, imala je trošak električne energije 2,3 milijuna kuna. Kroz javnu nabavu HEP je ponudio da će istu količinu struje u ovoj godini isporučiti za 10,4 milijuna kuna. Povećanje cijene struje za preko 4,5 puta za ‘Vodovod i odvodnju Cetinske krajine’ je nepodnošljivo i sigurno nije rast od 10 posto koliko navodi Vlada. Dva su rješenja za izlaz iz financijskog sunovrata naše vodoopskrbne tvrtke. Prvo je da tako enorman porast cijena struje, a ni drugi troškovi nisu imali beznačajan rast, prevalimo na naše potrošače. To sigurno nećemo napraviti”, kaže gradonačelnik.

“Drugi je da Vlada kao vlasnik HEP-a utječe na korekciju ponuđene cijene struje za rad vodnih crpki. O tomu sam govorio sa saborske govornice, a zatražio sam o istoj temi razgovor s ministrom Tomislavom Ćorićem, potom s njegovim nasljednikom Davorom Filipovićem i na kraju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Nikakav odgovor nisam dobio. Ovako enormnim povećanjem troškova za rad vodnih crpki najviše su pogođeni vodovodi u brdsko-planinskim područjima, koja su i najnerazvijeniji krajevi u državi. Za razliku od nas, gdje se zbog konfiguracije voda mora crpkama tlačiti na velike visinske razlike, u ravničarskim područjima troškovi struje opterećuju kubik vode nekoliko puta manje. Da apsurd bude potpun, HEP najveći dio svoje dobiti, koja se posljednjih godina ustalila na oko 1,5 milijardi kuna godišnje, ostvaruje od proizvodnje struje u hidroelektranama na slijevu rijeke Cetine. Neka nam iz HEP-a ili Vlade javno kažu koliko od te dobiti ulažu u cetinski kraj. Koliko ovako ekstremnim porastom cijena električne energije Vlada kompenzira probleme s opskrbom i cijenama plina”, kaže gradonačelnik Bulj.

“Znam da HEP-u nisu povećani troškovi ni blizu koliko su oni ponudili cijenu struje vodovodima. ‘Vodovod i odvodnja Cetinske krajine’ je neprofitno trgovačko društvo i nije nam cilj profit, već samo uredna opskrba vodom i odvodnja građanima i gospodarstvu. Nama je trošak struje do sada bio 10 do najviše 15 posto ukupnih troškova. Novom cijenom porastao bi na 50 do 60 posto sveukupnih troškova. Ja kao direktor moram predložiti suvlasnicima i skupštini poduzeća povećanje cijena. Ako HEP ostane pri svome, naša cijena kućanstvima povećala bi se sa sadašnjih 4 na najmanje 8 kuna po kubiku, a gospodarstvu sa sadašnjih 6 na 10 ili 11 kuna za istu količinu. To, naravno, nije jedino što potrošači vode plaćaju. Našoj usluzi treba pribrojiti fiksni dio cijene te naknade za korištenje voda, za zaštitu voda i za razvoj voda. Na kraju, naravno, i pripadajući PDV pa bi konačna cijena za domaćinstva bila 20-ak kuna, a za ostale korisnike puno veća” kaže direktor Josip Mioč.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sagradi si gustirnu i odjavi se od vodovoda.voda bi trebala biti mukte.

Moram priznati da sam sve više zaokupljena  temom – kako živjeti bez  režija…

Pa , raditi ćemo za komunalne službe- da si podijele velike plaće….pa cijelu mirovinu

ćemo potrošiti na režije ????  Hraniti ćemo ovakav državni aparat..

Ti bokca…..pa  manje je ljudi,  propale su firme, a broj ljudi u državnim službama je isti i veći..

Hrvatski  EURO , plaćen suzama, znojem i  krvlju  poduzetnika    !!!

Sve ćemo podrediti tom trenutku   EURO PLAĆANJA ……

Mi smo ko mladi adolescenti ……. neću  jesti,  platiti ništa, i sve što ima  dat ću  za  svoj gušt  …Voziti  ću se voziti BMW-om……boljim od susjedovog…

Kako je apsurdno stanje sa cijenama bit će u Dalmaciji sve više obiteljskih čatrnja za kišnicu.

New Report

Close