U KBC Split otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, taman prije turističke sezone kada se broj pacijenata na hitnim prijemima povećava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2022. u 13:16
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Izvijestio je da je nedavno položena kobilica na prvoj od šest brodica Hitne pomorske medicinske službe, ukupne vrijednosti 76 milijuna kuna, a  priobalje i otoci postaju središta izvanbolničke hitne medicinske službe.

U KBC-u Split u petak  je otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP), vrijednog 29,4 milijuna kuna, kojeg je obišao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je istaknuo kako je time napravljen veliki iskorak prema učinkovitijem modelu hitne medicinske skrbi pacijenata u splitskom KBC-u.

Kroz takva infrastrukturna ulaganja, integriranjem suvremene opreme i optimiziranjem poslovnih procesa postižu se najbolji rezultati u zbrinjavanju hitnih stanja pacijenata Kliničkog bolničkog centra Split, rekao je Beroš.

Izvijestio je da je nedavno položena kobilica na prvoj od šest brodica Hitne pomorske medicinske službe, ukupne vrijednosti 76 milijuna kuna, a  priobalje i otoci postaju središta izvanbolničke hitne medicinske službe.

“To će biti prva karika u lancu kvalitetnog zdravstvenog sustava, osiguranja boljih uvjeta u spašavanju života i kvalitetnije skrbi za sve ozlijeđene i oboljele”, dodao je.

Novost u splitskom KBC-u je i sustav eKarton koji će u novim prostorima OHBP- a omogućiti jednostavan, siguran i brz uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Projekt OHBP ukupno vrijedan gotovo 70 milijuna kuna

Pristup eKartonu koji pruža brzu obradu hitnog pacijenta, imat će svi liječnici u OHBP-u. U njemu će se moći vidjeti povijest bolesti, detektiranje alergija, terapije, cijepljenja i nalazi, rekao je voditelj Službe za informatiku KBC Split Šime Goreta .

Ravnatelj  KBC-a Split Julije Meštrović izvijestio je da se u toj bolnici još gradi i novi Regionalni transfuzijski centar vrijedan 54 milijuna kuna, a biti će završen do kraja sljedeće godine.

Najavio je još nekoliko značajnih projekata posebno vezanih uz Nacionalni program oporavka i otpornosti, te uređenja operacijskog bloka na Križinama.

Istovremeno radimo i na dugoročnim strateškim objektima​, Centru za akutnu medicinu, novoj Poliklinici i Istraživačkom medicinskom centru Split. Realizacija svih tih projekata je veliki napor premijera Andreja Plenkovića, ministara Vilija Beroša i Nataše Tramišak, te župana Blaženka Bobana, kazao je ravnatelj Meštrović.

Također je istaknuo važnost otvaranja prve faze OHBP-a, pogotovo kada se zna kolika je opterećenost KBC-a u turističkoj sezoni kada se broj akutnih pacijenata na hitnim prijemima povećava.

Do idućeg ljeta bi tako KBC Split morao imati dovršen kompletan OHBP čime će povećati kvalitetu liječenja akutnih i životno ugroženih bolesnika.

Planirani OHBP KBC-a Split smješten je u dvije prostorne cjeline, a cjelokupni zahvat odvija se u dvije faze. Realizirana 1. faza OHBP-a površine je 1300 četvornih metara i vrijedna 29,4 milijuna kuna.  Za lipanj je planiran početak radova na 2. fazi OHBP-a površine 1400 metara četvornih, procijenjene vrijednosti 36,3 milijuna kuna.

Projekt ukupne vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna osiguran je zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU,  putem kojih se osiguralo 30,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavu medicinske opreme, dok je preostala sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close