Situacija je kompleksna: U Italiji radi oko 25.000 Hrvata, ENT nije bio službeno upozoren

Autor: Ana Blašković , 26. veljača 2020. u 08:01
Odjel za izolaciju Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'/Robert Anić/PIXSELL

Pokrenut je postupak djelovanja za krizne situacije te smo u kontaktu sa stručnim tijelima, poručili su iz ENT-a čiji je zaposlenik prvi pozitivan na CoVID-19.

Dva i pol mjeseca nakon izbijanja epidemije u Kini, u utorak je službeno potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku s blažim simptomima bolesti koji je prošlog tjedna boravio u Milanu u Italiji, a Ericsson NT je potvrdio da se radi o njihovom zaposleniku.

“U kompaniji je pokrenut postupak djelovanja predviđen za krizne situacije te smo u direktnom kontaktu sa stručnim tijelima i službama”, priopćili su. Prije službenog priopćenja glasnogovornica kompanije Snježana Bahtijari Jutarnjem je listu rekla: “Nitko nam službeno nije javio. Saznali smo privatnim kanalima”.

Viša faza pripravnosti
“On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo”, rekao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Najavio je da će se koncentrirati na kontakte koje je mladić ostvario te postupati prema njima na adekvatan način, a za osobe s kojima je kontaktirao bit će organizirana karantena. Još nema rezultata testiranja devetoro hrvatskih građana smještenih u riječkom KBC-u, radnika u tvornici na sjeveru Italije u kojoj je zaraženo 20 ljudi.

14

dana predviđeno je razdoblje kontrole epidemiologa nad osobama koje dolaze iz Italije, ali nemaju simptome bolesti

U Italiji je broj oboljelih premašio je 260 uz potvrđeno sedam smrtnih slučajeva. Službenom potvrdom prisustva virusa CoVID-19 Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti. “S obzirom na događanja u Italiji mi ćemo osigurati da sve nadležne službe, od ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova, inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških, budu u punoj pripravnosti te da budemo aktivni u sprečavanju širenja virusa”, rekao je Plenković.

Nacionalni stožer civilne zaštite vodit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji će u srijedu sazvati načelnike županijskih stožera civilne zaštite te će se i oni uključiti u aktivnosti prevencije. Beroš je otputovao u Italiju gdje će se s kolegama iz okolnih zemalja vidjeti što Italija radi na sprečavanju širenja bolesti. U Italiji radi između 25.000 i 30.000 hrvatskih radnika, no nema pouzdanih brojki.

Oko polovine ih radi u regijama Friuli-Venezia-Giulija i Veneto, a ostatak diljem Italije, kaže nam Erik Fabijanić iz riječkog ureda Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava radnika. Zbog blizine tamošnjim poslodavcima gravitiraju ponajprije Istrijani i stanovnici Primorsko-goranske županije, a najviše ih radi u metaloprerađivačkoj industriji i turizmu. U Italiji (koja nakon ulaska Hrvatske u EU nije zatvarala svoje tržište rada) minimalna neto plaća iznosi 900 eura, odnosno 1200 eura bruto, kaže Fabijanić.

Provjere na granici
Kako će se borba protiv širenja epidemije odraziti na radnike i poslodavce zasad je neizvjesno. Situacija je kompleksna; mnogi od radnika iz pograničnih područja svakodnevno preko granice putuju na posao, dio ih se samo vikendima vraća u Hrvatsku, a dio živi u Italiji.

900

eura neto iznosi mjesečna plaća u susjednoj Italiji zbog su čega desetine tisuća radnika iz Hrvatske tamo pronašli poslodavce

Premijer Plenković najavio je da će se “voditi računa i o širem aspektu funkcioniranja gospodarstva u Europi i Hrvatskoj”. Iz talijanskog veleposlanstva poručili su nam da surađuju s Ministarstvom zdravstva te da hrvatske vlasti informiraju o razvoju situacije u Italiji. Na internetskoj stranici stoji obavijest da će svi koji dolaze iz Italije biti podvrgnuti provjerama, a oni iz četiri regije koje se smatraju rizičnima bit će podvrgnute zdravstvenoj kontroli.

Oni sa simptomima sličnim gripi bit će smješteni u izolaciju u odjelima bolnica, a one bez simptoma svakodnevno će kontaktirati epidemiolog u razdoblju od 14 dana. Umirujuće poruke vlasti kod hrvatskih građana nisu uspjele umiriti paniku, sredinom dana postalo je očito kako se police trgovina rapidno prazne.

Komentirajte prvi

New Report

Close