U Hrvatsku stiže novi val poskupljenja: ‘Zar je moguće da i to poskupljuje?!’

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2021. u 13:15
Foto :Damir Spehar/PIXSELL

Cijelo pile još prošle godine moglo se na akcijama kupiti već po 15 kuna, na redovnim cijenama po 22 kune, a sada ide i do 28 kuna.

Ista litra ulja poznatog domaćeg proizvođača lani se u ovo vrijeme prodavala na akciji po devet kuna, a puna joj je cijena bila 11 kuna. Danas? Na polici istog trgovačkog lanca istaknuta je cijena od 13 kuna, i to na akciji, a redovna cijena je 17 kuna, piše RTL.

Vidi se i razlika u cijeni maslaca, čija se redovna cijena sada po trgovinama vrti oko 25 kuna. Jeftiniji je maslac trgovačkih robnih marki i takvi su redovito 16 ili 17 kuna. Samo na jednom mjestu maslac koji je na akciji bio je osjetno povoljniji i koštao je 13 kuna.

Lani je, pak, maslac u ovo vrijeme redovito bio 22 ili 23 kune, ali ga se na akciji moglo kupiti i za deset kuna.

Poskupjelo je i meso, kilogram svinjskog buta lani se mogao naći po cijenama od 40 kuna, a na akcijama bi se mogao uhvatiti i po malo više od 20 kuna. Sada kilogram buta ide i do 70 kuna. Na akcijama ga ima i po malo manje od 40 kuna.

Cijelo pile još prošle godine moglo se na akcijama kupiti već po 15 kuna, na redovnim cijenama po 22 kune, a sada ide i do 28 kuna.

Iz Grupacije Pivac kažu da više od 50 posto sirovine za svoju proizvodnju dobivaju vlastitim uzgojem, da ostatak uvoze i da se posljednjih tjedana osjeti kolebanje cijena.

Naime, cijene mesa se nanovo formiraju svaki tjedan, unazad godinu dana bile su stabilne, ali sad se i to mijenja pa najavljuju: “Ide val poskupljenja i mesa”.

Da idu mjeseci dizanja cijena, potvrdili su i iz Podravke.

“Kontinuirano i značajno rastu cijene gotovo svih sirovina, ambalaže, ali i transporta te energije. Primjerice, metalna ambalaža je skuplja za 75 posto, kartonska za 20 posto, a staklena za 15 posto. Jednako tako su i sirovine poskupjele – šećer i sladila rastu za 20 posto, ulja i masti gotovo 30 posto, a žitarice iznad 15 posto”, kažu u Podravci.

I njima su rasli troškovi energije za 50 posto, poskupio je i transport – kontejnerski prijevoz skuplji je tri do četiri puta u samo godinu dana.

”U ovakvim okolnostima koje se ne mijenjaju nabolje postaje nemoguće osigurati stabilnost i održivost poslovanja bez određenih korekcija cijena. Svjesni koliko troškovi hrane utječu na standard naših sugrađana, nastojat ćemo da povećanja cijena budu najmanja moguća s tim da je važno napomenuti da Podravka definira veleprodajne cijene dok cijene u maloprodaji određuju naši trgovački partneri”, rekli su iz Podravke RTL-u.

Na vijestima o poskupljenju mesa kratko su reagirali i čitatelji Poslovnog dnevnika:

– Zar je moguće da i to poskupljuje?, retoričko pitanje postavila nam je jedna čitateljica.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Čisto domaće bez GMO, stiže kontenjerskim, prijevozom.

Čisto domaće bez GMO, stiže kontenjerskim prijevozom.

Znaci vraca se ponovo doba kad nece biti jogurta.sverc komerc iz trsta.itd.

nije dobro..

New Report

Close