Potvrđeno 113 slučajeva, prosječna dob zaraženih je 42,6 godina, jedan bolesnik na respiratoru

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2020. u 09:03
Foto: Borna Filić / Pixsell

U Hrvatskoj je 8 novozaraženih koronavirusom, objavio je to jutros Nacionalni stožer. Opetovano su podcrtali kako je važno da se svi držimo proglašenih mjera kako bismo opasnost od brzog širenja zaraze sveli na najmanju moguću.

Nacionalni stožer civilne zaštite u 9 sati objavio je nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da imamo 8 novozaraženih, ukupno ih je sada 113. Od toga broje 11 je oboljelih liječnika. Prosječna dob oboljelih je 42,6 godina.

Klinička slika bolesnika kod većine je dobra,  i dalje je 5 izliječenih. Kod jednog bolesnika je pogoršana klinička slika, on je na umjetnom disanju, ali je i dalje stabilno.

“Epidemiološka situacija ukazuje na lokalnu transmisiju, ali je to irelevantno jer je naš sustav već podignut na višu mjeru. Jutros smo iznimno sretni ovom dinamikom, jer u idućim danima očekujemo više potvrđenih”, rekao je Beroš.

“40 posto talijanskih građana se ne pridržavaju uputa, a Kinezi nas upozoravaju na taj problem”, rekao je Beroš.

Iz stožera naglašavaju da je i dalje važno držati se uputa o socijalnoj distanciranosti. Najvažnija je prevencija.

Skoro je 13000 ljudi u samoizolaciji, 84  osobe su u karanteni od kojih je 52 hrvatskih državljana, a 18 vozača je u karanteni po posebnim odredbama. rekao je Krunoslav Capak.

“Pojačano ćemo kontrolirati provedbu mjera. Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Apelirat će na nužnost da se ne okuplja veći broj građana. Mi pratimo situaciju i vjerojatno ćemo nadopunjavati mjere koje će se onda odnositi na smanjenje rizika širenja. To se odnosi na dječja igrališta i na još neka okupljanja, moramo zauzeti jasniji stav, i o sprovodima i o svadbama…. Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Jutros sam dogovorio da hrvatski vozači kamiona neće morati iz Slovenije ići u konvoje već će koristiti granice Rupa i Pasjak. Naš je cilj da roba dođe što prije na hrvatske police. Što se tiče prijelaza granice, 1300 kamiona je tranzitirao, taj dio ide bez ikakvih problema, a ako se i pojavi koji, to policija brzo riješi. Promet putnika je praktički stao. Od jučer u Hrvatsku osim nekoliko desetaka putnika koji su tranzitirali kroz Hrvatsku nije ušao niti jedan strani državljanin”, izvijestio je Božinović.

Unatoč stalnim i brojnim upozorenjima i apelu osobama kojima su sanitarni inspektori, odnosno epidemiolozi odredili mjeru samozolacije, istarska je policija utvrdila novih sedam kršenja mjera samoizolacije, potvrdila je u petak ujutro istarska policija.

Epidemiolozi preporučaju boravak na zraku ali ne u većim skupinama i uz pridržavanje mjera – razmaka između osoba od najmanje jednog  metra.

Jučer popodne potvrđeno je i da je muškarac u Istri koji je umro bio zaražen koronavirusom. Zaraženi su i njegova supruga te jedan sin. Zbog njegove smrti ministar Beroš najavio je zdravstvenu inspekciju u pulskoj bolnici jer obitelj tvrdi da im liječnik danima nije dolazio.

Komentirajte prvi

New Report

Close