U Hrvatskoj 96 više zaraženih nego jučer, ukupno ih je 963, ali nema opuštanja; Capak kaže: Imamo pošast

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2020. u 14:05
Foto: Pool / Pixsell

Iako je ovo najveći dnevni rast zaraženih u jednom danu ministar zdravstva rekao je kako mu je drago nam je što se zasad dobro držimo, ali da opuštanja ne smije biti. Zaboravimo li na socijalnu distancu i osobnu higijenu, naši rezultati mogu biti puno gori, poručio je Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u posljednjih 24 sata u Hrvatskoj 96 novih bolesnika, ukupno je to 963 zaraženih. 7680 osoba je testirano. 12,52 posto testiranih je pozitivno.

U ovim trenutku je preminulih i dalje 6, u posljednjih 72 sata nije bilo niti jednog smrtnog ishoda.   34 bolesnika je na respiratoru,  od kojih je jedan i na ecmo uređaju. Oporavljenih ima 73.

Prosječna dob zaraženih je 48,7 godina, i dalje je veći postotak muškaraca.

Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali opuštanja ne smije biti, molimo vas da se i dalje držite uputstava i boravite u svojim domovima, kazao je Beroš.

“Imamo pošast koja hara svijetom, ogroman broj oboljelih… Moj savjet je, koliko god možete ostanite kod kuće”, poručio je Capak. Kaže da je naša krivulja danas doživjela ‘peak’ i da se sada ne može razmišljati o popuštanju mjera. O tome bi se dalo razmišljati ako 5 do 6 dana bude pad broja novozaraženih.

Danas je zabilježen najveći broj novozaraženih. “Imamo sreću što imamo stručnjake koji su u roku u tjedan dana implementirali novi sustav testiranja. Veliki broj znači da se moramo i dalje ponašati sukladno mjerama. Ako zanemarimo upute i zaboravimo na mjere, nećemo pobijediti u ovoj borbi”, kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na promjene u načinu izdavanja i izgled propusnica. Izdaju se na rok od 1 do 14 dana ovisno o razlogu izdavanja. 
Svi koji su do sada izdali propusnice dužni su sve izdane propusnice zamijeniti e-propusnicama do 5. travnja, nakon toga će napuštanje mjesta boravka biti moguće samo sa e-propusnicama.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) u srijedu su uputili savjet umirovljenicima da na dan isplate mirovina u najvećoj mjeri koriste mogućnost podizanja gotovine s bankomata te da poslovnice posjećuju isključivo ako je to neophodno.

U Sloveniji je tijekom proteklog dana obavljeno novih 1288 testova na koronavirus, pri čemu je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze, a ukupan broj oboljelih povećao se na 841, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Građani jednako strahuju od zaraze koronavirusom kao i od gubitka radnog mjesta, pokazalo je istraživanje agencije Hendal provedeno na reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close