U Hrvatskoj 12 novozaraženih, 8 je zaraženih liječnika, od danas rigorozne mjere

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2020. u 09:02
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Od danas se uvode rigorozne mjere u Hrvatskoj zbog zaštite od koronavirusa.

Hrvatska od danas broji 12 novih novozaraženih od koronavirusa, izjavio je ministar Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. To je ukupno 81 slučajeva u Hrvatskoj. Epidemiološka slika u Europi nije dobra, naglasio je ministar Beroš. Pripreme za treću fazu borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj su adekvatne, rekao je Beroš.

— Napravljeno je više od 1100 testiranja testiranja. Diljem Europe je situacija sve teža, kazao je Beroš.

– Poduzimamo sve da situaciju držimo pod kontrolom, također je naglasio Beroš.

– Osam liječnika trenutno je zaraženo koronavirusom, ali epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje je dobra, naglasio Krunoslav Capak.

Alemka Markotić kazala je da su svi bolesnici i dalje lakši slučajevi te da nema bolesnika s težim stanjem. “Naši liječnici koji su bili u kontaku sa zaraženim liječnikom su negativni”, kazala je.

Iz Stožera su potvrdili da Crveni križ koordinira s aktivnostima dostave potrebnih stvari najrizičnijim skupinama.

– Pomažemo građanima na granici s hranom i pićem, posebice vozačima kamiona. Pomažemo i zdravstvenom sustavu da bi se kvalitetno uspostavile karantene. Hvala što se izuzeli darivanje krvi od zabranje okupljanja. Zdravlje darivalaca je zaštićeno, kontaktirajte naša društva i Zavod za transfuzijsku medicinu da sustav može i dalje funkcionirati kvalitetno. 20 društava Crvenog križa su pokrenuli telefone za psihosocijalnu podršku. Građani koji osjete tjeskobu zbog situacije mogu nazvati naše psihologe, socijalne psihologe… Dodatno smo ih educirali za to – poručili su.

– Građani su se organizirali i pokazuju veliko srce i humanost, no treba biti oprezan da ne napravimo korak koji će ugroziti nekog drugog. Svi koji su već krenuli u pomoć susjedima, to je dobrodošlo – poručili su. Crveni križ izradio je i upute svima koji pomažu.

– Ako pomažete, važno je da to radite na siguran način – istaknuli su.

Premijer Plenković o novim mjerama očitovao se jučer.

– Dakle smanjit ćemo sve mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj zaraze koronavirusa. Molimo građane za ozbiljnost. Ove mjere koje donosimo su privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje epidemije a temeljem iskustva drugih zemalja”, poručio je.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close