Tvrtkama koje su doživjele štetu u katastrofi pola milijarde kn iz EU

Autor: Marija Brnić , 25. siječanj 2021. u 22:00
Ministarstvo gospodarstva ovaj tjedan objavljuje natječaj za potporu/IGOR KRALJ, DENIS KAPETANOVIĆ/PIXSELL

Uvjet da EU odobri državnu potporu je upravo proglašenje prirodne katastrofe i da su gubici nastali upravo zbog nje.

Do kraja tjedna Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavit će natječaj za bespovratnu potporu malih iznosa namijenjenih obrtnicima i malim poduzetnicima s područja za koje je nakon razornih potresa proglašena prirodna katastrofa.

Ukupan osigurani fond je 10 milijuna kuna, a pojedinačna potpora za nabavu opreme i pokrivanje tekućih troškova najviše će iznositi 30.000 kuna.

Izdašnija mjera

Za drugu, nešto izdašniju mjeru pomoći tamošnjem gospodarstvu Ministarstvo gospodarstva razrađuje s ministarstvima financija i regionalnog razvoja i fondova EU, te stručnim službama Europske komisije detalje plana kojim bi se iz dijela omotnice React-EU namijenjenog pomoći revitalizaciji nakon koronakrize, od predviđenog iznosa za poduzetništvo od ukupno 220 milijuna eura, odnosno 1,65 milijardi kuna jedan dio izdvojio i preusmjerio upravo poduzetnicima s područja za koje je proglašena prirodna katastrofa.

Prema pojašnjenjima iz Ministarstva gospodarstva, takva je mogućnost izvediva i u skladu s pravilima EU upravo zbog činjenice da je proglašena prirodna katastrofa.

Prema prvim informacijama procjenjuje se da bi za poduzetnike koji su pretrpjeli štete u potresu moglo biti izdvojeno oko 500 milijuna kuna. Taj novac na raspolaganju će biti dodjeljivan kao bespovratna potpora za sufinanciranje određenog udjela troškova.

85

posto investicija dosad se poduzetnicima pokrivalo iz sličnih grant shema

O detaljima tog programa biti će više detalja poznato idući tjedan, no iz ranijih sličnih grant shema, poduzetnicima se pokrivalo do 85 posto investicije, a ovisno o vrijednosti ulaganja, raspon se mogao kretati od milijun do 15 milijuna kuna.

Ta financijska potpora prioritetno je namijenjena sufinanciranju ulaganja u obnovu porušenih gospodarskih objekata. Korištenje ovih potpora namijenjeno je malim i srednjim poduzetnicima, a jedan od uvjeta za početak korištenja je i brza provedba procjena šteta na objektima poduzetnika, koje hitno trebaju provesti jedinice lokalne uprave i samouprave.

Time će se, kažu u Ministarstvu, otvoriti i mogućnost za daljnje korake, jer europska regulativa o državnim potporama postavlja kao uvjet, osim proglašenje prirodne katastrofe, utvrđivanje da je šteta nastala na objektima, infrastrukturi ili proizvodnoj opremi posljedica te prirodne katastrofe.

Ovaj paket od 500 milijuna kuna potpora nije namijenjen velikim poduzetnicima, kojih na žalost na tom području niti nema puno.

No, njih Ministarstvo gospodarstva upućuje na korištenje drugih instrumenata koji su na raspolaganju, kako za financiranje istraživanja i razvoja kroz modele IRI, tako i natječaje za projekte ulaganja u energetsku učinkovitost, kojim mogu obnoviti objekte uz osiguranje ušteda, te bitno poboljšati svoju konkurentnost.

Bilo je otpora

Ovih dana odvija se i intenzivna aktivnost Ministarstva gospodarstva kao nadležnog za energetiku, oko rješavanja potraživanja za isporučenu energiju na području Sisačko-moslavačke županije.

Prije nekoliko dana skupština HEP-a donijela je po nalogu Vlade odluku, iako je prema dostupnim informacijama bilo otpora, da se otpišu potraživanja, koja prema dostupnim informacijama ukupno iznose oko 48 milijuna kuna, što obuhvaća i iznos tromjesečnih računa, te iznos za priključak i isporučeni plin.

No, osim HEP-a, koji pokriva najveći dio, između 92 i 93 posto tržišta, struju i plin isporučuju na tom području još dva opsrbljivača GEN-I i E.ON. Prema njima je krajem prošlog tjedna upućena zamolba da pokušaju pružiti pomoć na sličan način kao HEP.

Razgovori su, kako se čuje, još uvijek u tijeku, no nije isključeno da će ovim tvrtkama, budući da su one izložene tržištu, biti ponuđena i mogućnost da im država refundira iz raspoloživog fonda iznos tromjesečnih računa za njihovih otprilike četiri tisuće korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close