Turisthotel u Zatonu počinje radove od 10 mil. eura, dogodine vodeni park

Autor: Andrina Luić / VLM , 04. listopad 2012. u 13:29
Frane Skoblar, direktor Turisthotela

Zadarska turistička tvrtka nakon rekordne sezone nastavlja veliki investicijski ciklus

Iako se rezultati sezone koja je prošloga vikenda službeno zatvorila vrata Holiday Resorta u Zatonu tek zbrajaju, uprava zadarskoga Turisthotela, vlasnika najvećega i najboljeg kamping naselja u Hrvatskoj, već može biti zadovoljna jer je iza njih rekordna turistička godina u kojoj su zabilježili 10-postotno povećanje prihoda i 14 posto više gostiju. Frane Skoblar, direktor Turisthotela već dvadeset godina, ne krije zadovoljstvo, ali odmah dodaje da za Upravu nema odmora."Ovo je projekt domaće pameti, iza nas je puno rada. Nakon privatizacije 1993. cilj je bio sačuvati radna mjesta i tvrtku koja je od 1959. okosnica turizma u ovome kraju. Hipotekama na osobnu imovinu jamčili smo za kredite u bankama kojima smo razvijali tvrtku. Posljednjih osam godina ostvarujemo dobit, od polovice neto dobiti isplaćujemo dividendu, a polovicu ulažemo. Motivirani smo time što su vlasnici tvrtke mali dioničari, nas 700, od toga 25 dioničara ima 65 posto tvrtke, a vrijednost dionice rasla je pet puta. Ne želim biti neskroman, ali Turisthotel trebao bi biti primjer mnogima u Hrvatskoj", objašnjava prvi čovjek tvrtke koja se primarno bavi turističko-ugostiteljskom djelatnošću, ali jedna od važnijih karika u poslovanju je praonica rublja, vodeći objekt takve vrste u Hrvatskoj. Tu su još gradsko ugostiteljstvo, TH catering i Hostel Forum, posljednji projekt od kojega jako puno očekuju, a već je u prvih nekoliko mjeseci postigao zavidne rezultate i opravdao ulaganje vrijedno 30 milijuna kuna vlastita kapitala.

Konzervativni ulagači

U Turisthotelu stalno radi oko 350 ljudi, još je toliko sezonaca, a za njihove plaće tvrtka godišnje izdvaja više od 25 posto bruto zarade. Kad je o ulaganjima riječ, Skoblar ističe da je Turisthotel uvijek jako oprezan. "Nismo nikad željeli ugroziti likvidnost tvrtke dizanjem kredita s visokim kamatama nego smo nastojali kvalitetno upravljati troškovima. Po tome smo možda konzervativni, ali procijenili smo da nam je takva politika dugoročno isplativija. Lani je dobit nakon oporezivanja iznosila 39 mil. kn, a Holiday Resort u Zatonu naša je najsjajnija zvijezda i većina ulaganja odnosi se na to najveće kamping naselje u Hrvatskoj, koje po cijeni i ponudi konkurira, primjerice, najkvalitetnijim kampovima u Italiji", napominje Skoblar i najavljuje da već za nekoliko dana u Zatonu počinje obnova recepcije i 135 apartmana, koji će do sljedećeg ljeta imati četiri zvjezdice. Vrijednost ulaganja procjenjuje se na deset milijuna eura i to je novac koji, kao i u slučaju hostela Forum, tvrtka izdvaja iz vlastita kapitala."Od 2007. imamo oznaku 'Superplatz', koju dodjeljuje njemački ADAC, i od nas se očekuje da kontinuirano ulažemo u podizanje standarda kamping turizma. Radovi koji nas očekuju ove jeseni i zime dio su razvojnih planova koje smo simbolično nazvali 'novo more'. Najveći je nedostatak kampa skučena plaža, samo dva kilometra, a ako uzmemo u obzir da kamp može primiti do 8000 gostiju na dan, onda je jasno da je nužno proširenje u tom dijelu ponude. Prva faza bit će gotova dogodine, a sljedeće jeseni počet će radovi na vodenom parku koji će Zatonu dati potpuno novu vizuru. Projekt je procijenjen na 20 milijuna eura, dio novca uložit ćemo mi, a za veći dio koristiti kredit  HBOR-a s rokom otplate 17 godina", najavljuje Skoblar.

Plan za Zadar

Na tim ulaganjima neće stati, prostora za napredovanje ima i u gradskom ugostiteljstvu. Među dugoročnim je planovima povećanje smještajnih kapaciteta u Zadru jer na atraktivnim lokacijama imaju nekretnine koje se mogu prenamijeniti u turističke.

Planiraju

U sezonu 2014. s petsto smještajnih jedinica više

Prema izvedbenom projektu, koji potpisuju arhitektonski studio Bezdikian iz Venecije i Quadracon iz Zagreba, najveći vodeni park na Jadranu smjestit će se na 50.000 kvadrata, imat će 12 bazena, hotel sa 100 soba i 200 kreveta, kongresnu dvoranu, zabavni centar, amfiteatar, recepciju, zatvoreno plivalište… Poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić i Marina projekt radili su na planu uređenja. U sezonu 2014. Turisthotel tako planira ući sa 500 smještajnih jedinica više.

Komentirajte prvi

New Report

Close