Tomašević o boksevima: Postavljena su do sada dva ili tri, proces je to koji će trajati

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 12:03
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Postoje određeni rokovi isporuke, koliko se čeka da stanari dobiju bokseve. Zato ne idemo s kaznama jer smo svjesni situacije”

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić predstavili su 42 nova vozila zagrebačke hitne pomoći. Pritom je čelni čovjek grada komentirao i situaciju s instalacijom bokseva za prikupljanje otpada, javlja HRT.

“Prosječno vrijeme za dolazak na mjesto gdje se ukazuje hitna pomoć je u Zagrebu oko sedam i pol minuta. U samom smo vrhu Europe, mnogi gradovi s kojima se uspoređujemo imaju to vrijeme od 13 do 15 minuta. istaknuo je Žarko Rašić i dodao kako grad Zagreb možda u svijetu ima najmlađi vozni park, koji je star svega dva mjeseca.

Tomašević: Ne trebaju svi spremnici biti u tipiziranim boksevima

Nakon što su predstavljena vozila, gradonačelnik Tomašević te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaetodržali su redovitu konferenciju za medije.

Tomašević je odgovarao na pitanje oko odvoza otpada, točnije o tome je li jeftinije umjesto “bokseva” staviti lokote na kante za otpad.

“Što se tiče javnih površina, to nije moguće, niti po odluci, a niti lokoti nisu dovoljno dobra zaštita u odnosu na tipizirane bokseve. Međutim, rekli smo da svi spremnici koji ostaju na zemljištu višestambene zgrade, ne trebaju biti u tipiziranim boksevima. I na samim građanima je da definiraju na koji će ih način držati pod kontrolom. Mislim da sam bio jasan što se toga tiče”, kaže Tomašević.

Nešto više od 200 rješenja je odobreno za postavljanje bokseva na javne površine.

“Trenutno ih je postavljeno dva ili tri. Jedan bi ovaj tjedan trebao biti postavljen. U tijeku su. Postoji određeni rokovi isporuke, koliko se čeka da stanari dobiju bokseve. Zato ne idemo s kaznama jer smo svjesni situacije”, dodaje.

Na upit nije li porazno da ih je tako malo postavljeno, kaže da nije.

“Sama odluka je usvojena još u veljači, s timovima smo krenuli u ožujku. I dan danas ljudi po prvi puta prijavljuju da bi stavili bokseve i traže da izađe tim Čistoće da provjere imaju li to za uvjete. Hoću reći da je moralo doći do primjene modela da vide što to znači kada im spremnici nisu pod kontrolom. Mi ne možemo pokrenuti realizaciju umjesto stanara”, ističe Tomašević.

Dodaje da je u tijeku proces koji će trajati. ” Trebat će za bokseve proces prilagodbe. Nećemo jednako tretirati one koji nisu ništa napravili za postavljanje bokseva, u odnosu na one koji su pokrenuli proces. Mislim da je u najmanju ruku potrebno do kraja mjeseca barem prvi puta jave oni koji su zainteresirani da se boks stavi na javnu površinu”, zaključuje.

Dodaje da svi spremnici koji su u vlasništvu višestambene zgrade, da suvlasnici sami trebaju to riješiti ako žele da to imaju pod svojom kontrolom.

“Njima je to u interesu jer im inače prijete kazne koje su definirane zakonom kao kolektivne kazne. Postoji kolektivna odgovornost za nepoštivanje pravila vezano uz sustav odvajanja otpada”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close