Tko je Zvonko Kotarac, najpoznatiji među uhićenima? Vlasnik je hotela od 26 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2021. u 14:30
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dal-Koningova najdraža investicija bila je novo stambeno naselje Pazdigrad, u koje je zajedno s cjelokupnom pratećom infrastrukturom sagrađeno 500 stanova.

U akciji policije i USKOK-a uhićen je Zvonko Kotarac, poznati splitski poduzetnik, a Slobodna Dalmacija donosi njegov poslovni profil.

Ovo je, izgleda, jako dobra priča, zadovoljno je konstatirao Zvonko Kotarac gledajući podatke o prodaji kapaciteta svog tad još nedovršenog hotela Amfora. Najvećeg hotela u Splitu, vrijednog više od 26 milijuna eura. Glavni objekt projektirao je Emil Šverko, a rezidencijalni dio Neno Kezić.

Zvonko Kotarac tu svoju najveću investiciju, kao privatni ulagač, realizirao je skoro 20 godina nakon kupnje zemljišta. Bila je to cijena, tvrdio je, njegova tretmana u gradskoj upravi.

Kao investitor nije mirovao. Uz gradnju reprezentativnog hotela, za tri objekta s ukupno 70 stanova čekao je uporabnu dozvolu, za još dva objekta bio je u procesu ishođenja građevinske dozvole, a četiri investicije je imao u pripremi.

Zvonko Kotarac je jako dugo bio neupitan na tronu građevinskog poduzetništva u Splitu i Dalmaciji. Njegova tvrtka “Dal-koning”, koju je 1993. osnovao s Marinom Walner, nakon što je dugo radio u Dalmastroju i godinama kao asistent predavao mehaniku na FESB-u, bavila se čistim inženjeringom, a to je značilo sljedeće: kupi zemljište, ishoduj građevinske dozvole i angažiraj izvođače. Godinama je bio među tri najuspješnije tvrtke u Dalmaciji.

Njegovi “Žnjanski blizanci” izabrani su među tri najbolje stambene građevine u Republici Hrvatskoj za 2006., a godinu kasnije sagradio je kompleks Brodaricu (proglašena za najbolju stambenu izgradnju u RH 2007.). Gradio je i cijela nova splitska naselja, Pazigrad, Radoševac, Trstenik.

Može se reći da smo nakon Dioklecijana, mi u “Dal-koningu” sagradili najviše stambenih i poslovnih kvadrata u Splitu, znao bi se pohvaliti Kotarac, piše Slobodna Dalmacija.

Dal-Koningova najdraža investicija bila je novo stambeno naselje Pazdigrad, u koje je zajedno s cjelokupnom pratećom infrastrukturom sagrađeno 500 stanova. Gradio je cijele komplekse i u Zagrebu, imao velike projekte na Hvaru, a osim u Hrvatskoj, okušao se gradeći u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

‘Iskoristio sam znanje’

Višak kapitala nastao u graditeljstvu prenio je u novu tvrtku Safir. Iskoristio sam svoje znanje, dobar odnos s bankama i poznavanje tržišta nekretnina u Splitu, objašnjavao je. Postao je vlasnikom četiriju robnih kuća u Splitu koje su preuređene i opremljene te su Prima Grad, Maja, Prima 3 i robna kuća na Morpurgovoj poljani postale izvor dodatne enormne zarade od najmova.

U tvrtku “Plavi safir” izdvojio je hotelijerski dio posla. Uz novosagrađenu Amforu vlasnik je prvog splitskog hotela s pet zvjezdica Atrium.

Poznat je i kao veliki zaljubljenik u more. Jahte ga ne zanimaju, pasionirani je jedriličar i podvodni ribolovac. Dičio se plovilom Shipman 50 Carbon Yacht, vrijednim više od 700.000 eura, po mišljenju stručnjaka, najelegantnijom i najljepšom jedrilicom na Jadranu.

Rado igra tenis, skija i roni, sudjelovao je u nekim pravim jedriličarskim podvizima, a san mu je prejedriti Atlantik.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dno dna oko kojeg je još barem 200 podguznih muha koji su mu lizali dupe….

New Report

Close