Zvonko Kotarac postaje hotelijer

Autor: Sandra Livajić , 15. studeni 2006. u 06:30

Dal-Koning gradit će hotel na Dražancu, a u sklopu kompleksa Brodarica već gradi hotel sa 5 zvjezdica

Splitska tvrtka Dal-Koning, u vlasništvu Zvonka Kotarca, sagradit će kameni hotel s četiri zvjezdice na Dražancu, u zapadnom dijelu splitske luke. Hotel na pet katova, vrijedan oko 80 milijuna kuna, gradit će se prema idejno-arhitektonskom rješenju Ante Kuzmanića i njegova projektantskog tima, koji je izabran kao najbolji u konkurenciji sedam radova pristiglih na natječaj Društva arhitekata Splita. Riješenje je predstavljeno Splićanima u prošli petak na izložbi urbanističko-arhitektonskih rješenja za tri atraktivne lokacije u Splitu.

Javna garaža
Umjesto za gradnju stanova na najatraktivnijoj lokaciji u Splitu, na Dražancu, Dal-Koning se odlučio na gradnju hotela. Hotel s četiri zvjezdice, imat će 73 dvokrevetne sobe površine 26 četvornih metara s kupaonicom, dvije trokrevetne sobe te dva elitna apartmana na nadgrađu zapadnog dijela hotela površine 115 i 81 četvornih metara s velikim terasama s pogledom na more i na rivu. Hotel će imati 160 parkirališnih mjesta od kojih 100 javnih, prijeko potrebnih tom dijelu grada. U javnu garažu ulazit će se s Trumbićeve obale, a hotelska garaža je stubama i liftovim povezana sa svim etažama hotela. Uz ulicu Dražanac planirani su poslovni prostori i kavana, te caffe bar, saloni za uljepšavanje sa saunom, dvorana za fitness od 66 kvadrata, konferencijska dvorana od stotinjak četvornih metara te salon za sastanke od 50-ak četvornih metra. Blagovaonica je ukupne površine 203 četvorna metra s vanjskim, vrtnim dijelom. Iako je prvotno planirana gradnja stambeno-poslovnih sadržaja na toj najatraktivnijoj lokaciji u Splitu, u Dal-Koningu su se odlučili za gradnju hotela jer vjeruju da je turizam budućnost Splita. Hotel će tvrtka zadržati u svojem vlasništvu i dati ga na upravljanje nekome tko se bavi turizmom. Dal-Koning u suradnji s renomiranom austrijskom hotelijerskom grupacijom Hoteli A u Splitu već gradi hotel s pet zvjezdica, vrijedan 18 milijuna eura, u poslovnoj zgradi u sklopu kompleksa na Brodarici, smještenoj uz Ulicu Domovinskog rata.

Poslovna zgrada
Otvaranje hotela predviđeno je za ožujak iduće godine. Novi hotel gradi se prema arhitektonskom projektu Jerka Rošina, a zauzet će dvije trećine poslovne zgrade na Brodarici, dok će u preostalom dijelu poslovnih prostora biti smještena regionalna središnjica Hypo banke. U prizemlju hotela bit će smješteni recepcijski sadržaji, na prvom katu je predviđen kongresni centar za 250 osoba, dok će se sve do šestoga kata nalaziti sobe najviše kategorije. Šesti kat rezerviran je za dva apartmana, od 50 i 56 četvornih metara, a na sedmom katu, na površini od tisuću kvadrata, bit će wellness centar i bazen.

Dal-Koning osnovan je prije 13 godina
Dal-Koning d.o.o. tvrka je za inženjering u graditeljstvu, osnovana prije trinaest godina. Zapošljava 40-ak radnika. S početnih 500 tisuća kuna godišnjeg prihoda u 1994. godini, dosegnula je prihod od 196 milijuna kuna u prošloj godini. U dvanaest godina svog djelovanja, Dal-Koning je podigao oko 130 tisuća kvadrata stambeno-poslovnih prostora. Sagradio je cijela nova splitska naselja, Pazigrad, Radoševac, Trstenik. Osim u Hrvatskoj, Kotarac gradi u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Što završenih, što u gradnji, Kotarac u portfelju ima 9000 stanova, od čega 3000 u Splitu. Završetkom gradnje oko 81 tisuću kvadrata stambeno-poslovnog prostora na Brodarici, vrijednog 50 milijuna eura, svaki šesnaesti stanovnik Splita živjet će u Kotarčevu stanu. U Zagrebu grade zgradu vrijednu 37 milijuna eura.

Graditeljska nagrada CEMEX
Dal-Koningove građevine ‘Žnjanski blizanci’ izabrane su među tri najbolje stambene građevine u Republici Hrvatskoj za 2006. godinu, u izboru za ‘Graditeljsku nagradu CEMEX Hrvatska’. CEMEX-ova nagrada za graditeljstvo dodjeljuje se u tri kategorije: stambene, javne i poslovne te infrastrukturne građevine. Uz nagrađeni Dal-Koning, u kategoriji Stambene građevine nominirani su bili Stambeno-poslovni kompleks TIZ u Zadru i Obnova Stona. Iako je Graditeljska nagrada CEMEX u Hrvatskoj novost, jer je i Dalmacijacement tek od 2005. godine u sastavu ove globalne kompanije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača cementa i građevinskih materijala, ovo natjecanje u kojemu profesionalci ocjenjuju i nagrađuju najbolje graditeljske projekte ustanovljeno je još prije 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close